Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ТЕОДОР ТИРОН: Верује се да ако му се МОЛИТЕ, можете решити ОВАЈ чест здравствени проблем

Српска православна црква слави данас светитеља, заштитника града Венеције, али и стоке, великомученика Теодора Тирона

1646145365_svteodortiron.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Тирон иначе значи регрут, а све његове муке су почеле када је пошао у војску.

Тек што је свети Теодор стигао у војску у пук мармаритски, у граду Амасији, почео је страшан прогон хришћана под царевима Максимијаном и Максимином. Младић није хтео да крије да је хришћанин, па је жестоко кажњен. Неки злочести судија нареди да га стрпају у тамницу и да тамницу запечате. Хтео је на тај начин да га умори глађу. У тамници се Теодору јави сам Христос да охрабри свога мученика и рече му: „Не бој се, Теодоре, Ја сам са тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном са мном на небесима“. У тамници младог мученика тада се појавило мноштво анђела који су својим сјајем и белином осветлили тамницу, а стражари су престрашени и у чуду све ово посматрали. Мало затим, свети Теодор изведен је из тамнице и мучен, а потом осуђен на смрт. Бацили су га у огањ и у њему он предаде своју душу Господу 306. године.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је правилно "оженити се са њом", "оженити се њоме", "оженити је"?

Веровања и обичаји

Теодорове мошти се налазе у манастиру Ново Хопово на Фрушкој гори, задужбини Ђурађа Бранковића.

Српска православна црква сећа се Теодора Тирона и на Тодорову суботу (Тодорицу), која увек пада у прву суботу Велико ускршњег поста.

Према обичајима, хришћани на тај дан кувају жито које освећују у цркви и тако прослављају Светог Теодора.

Верује се и да је Свети Теодор Тирон заштитник стоке, а посебно коња, тако да се његов дан прославља и као Коњски дан.

У појединим деловима Србије верује се да молитва Светом Тирону може излечити и од падавице (несвести).

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas