· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА: Обавезно испоштујте ове обичаје, а један се посебно односи на жене

У народу је познат као Велика Госпојина, празник мајки и деце

1661591977_velika-gospojina.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен

Српска православна црква и верници славе Успеније пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника.

Мајка Божја наџивела је сина, наставила његову мисију и била сведок многих славних догађања. До краја живота живела је у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице.

Прочитајте још: Данас је СВЕТИ ПРОРОК МИХЕЈ: Предвидео где ће се родити Исус Христ, а ово налажу обичаји

Као што јој је некад архангел Гаврило саопштио да ће родити сина Божјег, тако је сада обавестио да ће се, на овај дан упокојити. Вазнела се на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља".

Према једним изворима, Богородица је живела 60, према другим 72 године

Веровало се да на Велику Госпојину, мало састругане боје са њене иконе или фреске, ако се попије размућено у води, може помоћи код многих женских болести. Празновање Успења Богородице установљено је 528. године, у знак сећања на победу над Персијанцима.

У Грчкој и Румунији, ово је и државни празник. Претходи му двонедељни пост. Слава су града Пирота и београдске општине Барајево.

Обичаји на данашњи дан
 

Према веровању Срба, у периоду између две Госпојине, или периоду прелаза, важно је обавити обреде којима се изражава захвалност Богородици, заштитници жена, за рађање деце, а затим за родност и плодност земље и стоке.

Данас није добро ништа радити рукама, нарочито послове са иглама, или уопште започињати нов посао. Веровало се да на Велику Госпојину, мало састругане боје са њене иконе или фреске, ако се попије размућено у води, може помоћи код многих женских болести.

Пресвета Богородица је и заштитница болесних, па су за Велику Госпојину у Србији многи болесници одвођени на изворе лековите воде да се умију.

Прослављање Велике Госпојине у Србији пратили су вашари на којима су се људи у празничном расположењу окупљали ради упознавања и дружења, или трговине. На вашарима су се момци и девојке упознавали, играли у колу, а ту су се најчешће и свадбе уговарале.

Прочитајте још: Верници данас обележавају СВЕТОГ ИПОЛИТА РИМСКОГ: Ову молитву изговарамо

Сматра се и да су јаја прикупљена у овом периоду најквалитетнија и дуго остају свежа.

Међудневница

Почињу и Међугоспојинци, односно Међудневница, дани између Велике и Мале Госпојине, 21. септембра. Сматрају се најбољим временом за брање лековитог биља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.