Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Vernici danas obeležavaju SVETOG IPOLITA RIMSKOG: Ovu molitvu izgovaramo

Jedan je od najvažnijih hrišćanskih teologa iz II i III veka

1661418716_svetacc.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Ipolit je hrišćanski svetitelj. Rođen oko 170. godine bio je episkop rimski i postradao je za veru u vreme cara Klaudija.

Ipolit je bio Grk iz Aleksandrije, učenik cenjenog Irineja, jednog od najplodnijih crkvenih pisaca na Zapadu. S takvim kvalitetima Ipolit se nije mogao pomiriti sa izborom Kalista za novog rimskog episkopa. Svaki Kalistov dekret o pokajanju video je kao oportunistički čin i manevar za privlačenje širokih masa, spuštajući nivo moralnih zahteva do dna. Kritikovao je oštro Zafirina ali se otvoreno obrušavao na Kalista stvarajući sa svojim pristalicama svojevrsnu šizmu (raskol). NJegovo nezadovoljstvo nastavljeno je tokom episkopata Urbana I kao i tokom Pontijevog upravljanja Crkvom.

Pročitajte još: Kako se piše: PREDPOSTAVITI ili PRETPOSTAVITI? Kod ovih reči se najčešće greši

Tokom 235. Ipolit i Pontijan zatvoreni su po naređenju cara Maksimina. Iako međusobni protivnici, kao robijaši našli su se u istom kamenolomu na Sardiniji. Za vreme robije u međusobnim razgovorima protivnici su došli do zajedničkog zaključka o svojim taštinama i sujetama ali i o svojim ambicijama. Izmirili su se, pa Ipolit vernicima šalje poruku: „Ostanite verni svojoj crkvi“.

Obojica umrli su iste godine kao mučenici. Fabijan, novi episkop grada Rima vratio je njihove mošti u Rim gde su sahranjene istoga dana 13. avgusta 236. godine. Potomci su im oprostili ljudske slabosti i slave ih kao svece.

Kada u Rimu devica Hrisija bi nemilostivo mučena za Hrista, tada se zastupi za nju pred mučiteljima Sveti Ipolit i izobliči mučitelje. Zbog toga protesta i on bi stavljen pod sud, suđen i osuđen na smrt posle dugih istjazanja. Vezaše mu i noge i ruke i potopiše ga u moru. S njime i Hrisijom postrada još dvadeset mučenika. Postrada Sveti Ipolit 269. godine.

Pročitajte još: Slavimo VELIKE SVECE: Ove reči se danas obavezno izgovaraju

Jedan je od najvažnijih hrišćanskih teologa iz drugog i trećeg veka.

Molitva

"Mučenik Tvoj Gospode, Ipolit, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: NJegovim molitvama spasi duše naše."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas