Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС СЛАВИМО ИЛАРИОНА ВЕЛИКОГ: Светац који је МОЛИТВОМ растерао демоне

Православни верници данас славе преподобног Илариона Великог, свеца који је један део живота провео и на тлу данашње Далмације, а који је остао упамћен по својој борби са демонима

1667392006_spc.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свети Иларион је рођен 291. године у Тавати, месту у близини Газе (Палестина). Његови родитељи нису били верници, али су ипак одлучили да га пошаљу у најбоље хришћанске школе у Александрији (Египат).

Прочитајте још: Славимо ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПРОРОКА АРТЕМИЈА: Данас обавезно урадите ЈЕДНУ СТВАР

Иларион је одмах после школе одлучио да се замонаши и постане ученик Светог Антонија. Након школовања вратио се у село у близини Газе како би ширио веру. Према предањима, редовно се сусретао са демонима које је молитвом и крсним знамењем увек успешно гонио од себе.

Иларион је због демона падао у кому, а понекад је данима умео да буде одсутан духом, гледајући у једну тачку. Народу је био познат као учитељ и чудотворац, а уважавали су га како хришћани, тако и неверници. Иларион је, међутим, увек бежао од захвалности и похвала уз речи: Тешко мени, примих на земљи плату своју.

Прочитајте још: МНОГИ ПРАВЕ ПРАВЕ ГРЕШКУ: Да ли знате како се правилно честита СЛАВА?

Због тога се никада није дуго задржавао на једном месту, већ је од села до села бежао од људи како би се осамио у својим мислима са Богом. Живео је у Мисиру, у Сицилији, Далмацији и напокон на Кипру где је и преминуо око 372. године у 80. години живота.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas