Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас славимо светог Спиридона ЧУДОТВОРЦА. Овај празник посебно је посвећен женама и деци, а ево и због чега

Многи верници Српске православне цркве данас славе крсну славу.

1640383753_unnamed.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Православни верници широм света данас славе непокретног свеца, крсну славу посвећену преподобном Спиридону Чудотворцу који увек пада у време поста. Свети Спиридон је хришћански светитељ из 3. века за кога се везује велики број легенди и народних обичаја.

Прочитајте још: Љубавни хороскоп за јануар 2022: Близанци би могли да оду корак даље, а два знака очекује остварење жеље

Срби Светог Спиридона славе као крсну славу. Како је реч о непокретном празнику, његов дан увек пада у пост, па славска трпеза треба данас треба да буде посна.

Житје светог Спиридона
Свети Спиридон је постао еписком у месту Тримитусу. Био је омиљен међу простим светом јер је, према легенди, за свакога имао лепу реч и савет, а својим јасним и једноставним исповедањем вере многе многобожце је превео у хришћанство. Умро је 348. године, а његове мошти се чувају на Крфу.

Због благости по којој је овај светитељ упамћен, Светог Спиридона прослављају деца и мајке. Обичај је да они данас што више времена проведу заједно у разговору и дружењу, како би светитељ видео колика је њихова љубав и приврженост.

Прочитајте још: Зашто се на ВРХ ЈЕЛКЕ обично ставља украс у облику ЗВЕЗДЕ? Прича коју многи деле са децом

Такође, болесни верују да могу бити излечени ако данашњи дан проведу у неком манастиру.

Постоји предање по коме Свети Спиридон, с времена на вријеме, силази на земљу преобучен у просјака или сиромаха како би проверио како људи живе и да ли и даље знају да покажу љубав и бригу према ближњима. Зато се верује да на данашњи празник није добро одбити некога ко вам тражи помоћ, па ако на улици сретнете просјака обавезно му морате помоћи или уделити милостињу, јер на тај начин поштујете и Светог Спиридона.

По народном веровању које се још увек задржало у неким крајевима Србије Свети Спиридон је први направио земљани лонац, онда врећу и на крају кошуљу. Зато се он сматра свецем заштитником грнчара, ткача, мутавџија и ковача.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas