Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НОВА ГОДИНА

Зашто се на ВРХ ЈЕЛКЕ обично ставља украс у облику ЗВЕЗДЕ? Прича коју многи деле са децом

Постоји много различитих украса које људи стављају на врх својих јелки. Далеко, међутим, најпопуларнија је традиционална звезда. У многим случајевима, ове звезде имају светлост у себи и сјајно сијају, допуњујући друга светла на дрвету.

1638885067_pjimage--61-.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Многи људи бирају звезду за врх своје новогодишње јелке,али већина људи, а посебно деце, нема појма о значају те звезде или шта она представља. Ова Нова година је одличан тренутак да људи науче шта звезда представља и поделе то са својом децом. 

Звезда као показатељ

Прича се налази у Новом завету. Јеванђеља по Матеју и Луки садрже причу о рођењу Исуса. Матејева прича је она која говори о звезди. Матеј 2:1-2 каже: „Након што се Исус родио у Витлејему у Јудеји, у време цара Ирода, мудраци са истока дошли су у Јерусалим и упитали: „Где је рођени краљ јеврејски? Видели смо његову звезду на истоку и дошли смо да му се поклонимо.”

Прочитајте још: Свака боја УКРАСА за новогодишњу јелку ИМА ЗНАЧЕЊЕ: Одаберите ону која одговара вашем дому

Већина научника разуме ове „магове“ као вавилонске астрологе. Посебна звезда или чак комета привукла је њихову пажњу и некако их упутила на подручје Палестине.

Фото: Shutterstock

Пошто су били учени људи, вероватно су били упознати са Хебрејским списима. Када су видели звезду која их води према Палестини, проучили су речи пророка и схватили да звезда најављује рођење краља.

Претња за краља

Њихова прва станица била је у Јерусалиму где су се пријавили код краља Ирода. Сигурно би се у палати родио краљ, окружен племством! Краљ Ирод, међутим, није знао ништа о овом новом краљу. Међутим, разумео је важност магова и препознао је да су они видели знак на небесима.

Краљ је разговарао са својим саветницима о томе где ће се месија родити. Рекли су краљу да су пророци објавили да ће се беба родити у Витлејему.

Фото: Shutterstock

Ирод је пренео ову информацију мудрацима, пославши их на пут у Витлејем да траже дете. Ирод је замолио мудраце да му јаве када су нашли дете, како би и он дошао да се поклони. У стварности, Ирод је намеравао да убије бебу. Не би ризиковао да је у свет ушао месија који би му једног дана одузео престо.

Матеј је тада написао о мудрацима: „Пошто су чули краља, кренули су својим путем, а звезда коју су видели на истоку ишла је испред њих док се није зауставила над местом где је дете било. Када су видели звезду, били су пресрећни.” (Матеј 2:9-10) Звезда је одвела магове право до куће у којој су били Исус и његова породица.

„Ушли су у кућу у којој су били дете и његова мајка Марија, пали су пред њим и поклонили му се. Затим су отворили своје шкриње са благом и дали му дарове од злата, тамјана и смирне.” (Матеј 2:11)

Промена плана

Јасно је да су магови схватили да ово дете није обична беба. На Његову локацију их је упутила натприродна звезда на небу. Постојала су бројна пророчанства која су се испунила по његовом рођењу. Чињеница да су Га обожавали и давали поклоне нам даје представу о томе колико су они схватили да је рођење овог Детета важно.

Прочитајте још: Бамбус има посебно место у дому: Верује се да је срећна биљка, а ево где би требало да стоји

Када су мудраци били спремни да оду, нису се јавили Ироду. Бог им је у сну рекао да се не враћају у Јерусалим. Уместо тога, само су узјахали своје камиле и кренули кући.

Након што је звезда одвела магове тамо где је била беба, више се о њој није говорило. Звезда је обавила свој посао и показала пут ка Исусу. Иако се за ову посебну звезду више никада не би чуло, сам Исус би се називао „светлошћу света“. Слушајте како Јован описује Исуса: „Светлост сија кроз таму, и тама је никада не може угасити... Онај који је права светлост, који даје светлост свима, требало је да дође на свет. (Јован 1:5,9)

Ове Нове године, док стављате тај прелепи врх на своје дрво, зашто не одвојите време да својој деци објасните шта то представља? 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas