Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас верници прослављају ПРЕПОДОБНОГ ПИМЕНА ВЕЛИКОГ: Његови мудри савети могу вас сачувати од непријатеља

Српска православна црква и њени верници данас прослављају дан посвећен Преподобном Пимену Великом.

1662644246_pimen.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Преподобни Пимен Велики био је родом Мисирац и велики подвижник Мисирски. Као дечак посећивао је знамените духовнике и од њих је сабирао опитно знање као пчела мед са цвећа.

Прочитајте још: Славимо свете мученике АДРИЈАНА и НАТАЛИЈУ: Њихова љубана прича је најлепша, за срећу сви парови треба да ураде ОВУ СТВАР

Једном приликом Пимен је умолио старца Павла да га одведе Светом Пајсију. Пајсије када га је видео, рекао је Павлу: „Ово ће дете спасти многе, с њим је рука Божја".

Временом Пимен се замонашио и привукао ка монаштву још двојицу своје браће. Једном је дошла Пименова мајка да види своје синове, али Пимен је није пустио унутра него је кроз врата упитао: „Да ли више желиш да нас видиш овде или онамо у вечности?"

Мајка се удаљила са радошћу говорећи: „Кад ћу вас сигурно видети тамо, то не желим да вас овде видим".

У манастиру ове тројице браће, којим је управљао најстарији брат, авва Анубије, овакав је био типик: Ноћу су 4 часа проводили у рукодељу, 4 часа у спавању и 4 часа у псалмопојању. Дању су од јутра до подне проводили наизменично у раду и молитви: од подне до вечерње у читању, а послеподне готовили су себи вечеру, једини оброк у 24 сата, и то обично од неких зеља.

Прочитајте још: Данас се слави пренос моштију Светог апостола Вартоломеја: ОВЕ ствари никако не радите, јер чините ГРЕХ

О њиховом животу сам Пимен говори: „Ми смо јели то што нам се предлагало; нико никад није рекао, дај мени нешто друго; или ја то нећу. На тај начин ми смо провели сав живот у безмолвију и миру". Подвизавао се у 5. веку, и упокојио се мирно у дубокој старости.

МУДРОСТИ:

- Ако се будеш придржавао ћутања, онда ћеш спокој наћи свугде, ма где да живиш - говорио је он.

- Ако ти је неко учинио зло, учини му добро и твоје добро ће победити злобу - позната је његова мисао.

- Плач је двојак - дела и чува. Плачимо свом снагом пред добротом Божијом док нам она не учини милост - рекао је Пимен Велики.

- Учити ближњег је пођеднако противречно са смирено мудреношћу, као и обличити га - казао је мудрац.

То су само неке од његових мудрости, начела по којима би сваки човек требало да живи.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas