· · Komentari: 0

Danas vernici proslavljaju PREPODOBNOG PIMENA VELIKOG: Njegovi mudri saveti mogu vas sačuvati od neprijatelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan posvećen Prepodobnom Pimenu Velikom.

1662644246_pimen.jpg
Foto: SPC

Prepodobni Pimen Veliki bio je rodom Misirac i veliki podvižnik Misirski. Kao dečak posećivao je znamenite duhovnike i od njih je sabirao opitno znanje kao pčela med sa cveća.

Pročitajte još: Slavimo svete mučenike ADRIJANA i NATALIJU: NJihova ljubana priča je najlepša, za sreću svi parovi treba da urade OVU STVAR

Jednom prilikom Pimen je umolio starca Pavla da ga odvede Svetom Pajsiju. Pajsije kada ga je video, rekao je Pavlu: „Ovo će dete spasti mnoge, s njim je ruka Božja".

Vremenom Pimen se zamonašio i privukao ka monaštvu još dvojicu svoje braće. Jednom je došla Pimenova majka da vidi svoje sinove, ali Pimen je nije pustio unutra nego je kroz vrata upitao: „Da li više želiš da nas vidiš ovde ili onamo u večnosti?"

Majka se udaljila sa radošću govoreći: „Kad ću vas sigurno videti tamo, to ne želim da vas ovde vidim".

U manastiru ove trojice braće, kojim je upravljao najstariji brat, avva Anubije, ovakav je bio tipik: Noću su 4 časa provodili u rukodelju, 4 časa u spavanju i 4 časa u psalmopojanju. Danju su od jutra do podne provodili naizmenično u radu i molitvi: od podne do večernje u čitanju, a poslepodne gotovili su sebi večeru, jedini obrok u 24 sata, i to obično od nekih zelja.

Pročitajte još: Danas se slavi prenos moštiju Svetog apostola Vartolomeja: OVE stvari nikako ne radite, jer činite GREH

O njihovom životu sam Pimen govori: „Mi smo jeli to što nam se predlagalo; niko nikad nije rekao, daj meni nešto drugo; ili ja to neću. Na taj način mi smo proveli sav život u bezmolviju i miru". Podvizavao se u 5. veku, i upokojio se mirno u dubokoj starosti.

MUDROSTI:

- Ako se budeš pridržavao ćutanja, onda ćeš spokoj naći svugde, ma gde da živiš - govorio je on.

- Ako ti je neko učinio zlo, učini mu dobro i tvoje dobro će pobediti zlobu - poznata je njegova misao.

- Plač je dvojak - dela i čuva. Plačimo svom snagom pred dobrotom Božijom dok nam ona ne učini milost - rekao je Pimen Veliki.

- Učiti bližnjeg je podjednako protivrečno sa smireno mudrenošću, kao i obličiti ga - kazao je mudrac.

To su samo neke od njegovih mudrosti, načela po kojima bi svaki čovek trebalo da živi.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.