· · Коментари: 0
светац

Данашњи дан посвећен је тројици великих мученика: Симбол су вере и страдања, а ево шта би требало да урадимо

Српска православна црква данас се сећа на страдања светитеља и мученика Трофима, Саватија и Доримедонта

1664634643_33db878257e58446983da0e2ddfedfb6e702bb2b.jpg
Фото: Пиxабаy

Данашњи дан у црквеном календару посвећен је тројици хришћанских мученика. Трофим, Саватије и Доримедонт нису били истог порекла, али им је вера у Христа била заједничка.

Легенда каже да су Трофим и Саватије ухапшени за време празника у част бога Аполона када су пагани видели да се њих двојица моле Богу. Изведени су пред суд, а наређено је да им се суди одвојено.

Прво је на испитивање изведен Трофим, који је све време одбијао да се одрекне Бога и изјашњавао се као хришћанин. Начелник је наредио да се Трофим простре на земљу и туче без милости. На том месту упознао је Доримедонта. Доримедонт је био римски сенатор који је скривао да је хришћанин како би задржао положај и углед. То је користио да помаже другима. Међутим, Дионисије га је ускоро открио, па је и Доримедонт завршио у тамници са Трофимом. И Доримедонт је поднео тешко мучење.

Прочитајте још: Једноставним тестом откријте колико волите себе: Одговорите на следећа питања

Немајући више како да поколеба двојицу хришћана, Дионисије је наредио да се Трофим и Доримедонт баце пред изгладнеле звери на јавном гледалишту. Према веровању, све животиње су одбиле да их нападну. Након тога, на суд су извели Саватија, који се такође изјаснио као хришћанин. Судија је наредио да се светац окачи на дрво.

Немоћан, мучитељ је наредио да се свецима одсеку главе и тако је њиховим мукама дошао крај.

Верници би према мишљењу цркве на овај дан, знајући за тортуру кроз коју су прошла ова три мученика, требало да се радују њиховим патњама и тортури кроз коју су прошли и из тога  изашли јачи - са вером у Бога. Иако ово звучи тешко, према хришћанском схватању, они који схватају значење овог захтева схватиће праву срећу и блаженство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.