· · Komentari: 0
svetac

Današnji dan posvećen je trojici velikih mučenika: Simbol su vere i stradanja, a evo šta bi trebalo da uradimo

Srpska pravoslavna crkva danas se seća na stradanja svetitelja i mučenika Trofima, Savatija i Dorimedonta

1664634643_33db878257e58446983da0e2ddfedfb6e702bb2b.jpg
Foto: Pixabay

Današnji dan u crkvenom kalendaru posvećen je trojici hrišćanskih mučenika. Trofim, Savatije i Dorimedont nisu bili istog porekla, ali im je vera u Hrista bila zajednička.

Legenda kaže da su Trofim i Savatije uhapšeni za vreme praznika u čast boga Apolona kada su pagani videli da se njih dvojica mole Bogu. Izvedeni su pred sud, a naređeno je da im se sudi odvojeno.

Prvo je na ispitivanje izveden Trofim, koji je sve vreme odbijao da se odrekne Boga i izjašnjavao se kao hrišćanin. Načelnik je naredio da se Trofim prostre na zemlju i tuče bez milosti. Na tom mestu upoznao je Dorimedonta. Dorimedont je bio rimski senator koji je skrivao da je hrišćanin kako bi zadržao položaj i ugled. To je koristio da pomaže drugima. Međutim, Dionisije ga je uskoro otkrio, pa je i Dorimedont završio u tamnici sa Trofimom. I Dorimedont je podneo teško mučenje.

Pročitajte još: Jednostavnim testom otkrijte koliko volite sebe: Odgovorite na sledeća pitanja

Nemajući više kako da pokoleba dvojicu hrišćana, Dionisije je naredio da se Trofim i Dorimedont bace pred izgladnele zveri na javnom gledalištu. Prema verovanju, sve životinje su odbile da ih napadnu. Nakon toga, na sud su izveli Savatija, koji se takođe izjasnio kao hrišćanin. Sudija je naredio da se svetac okači na drvo.

Nemoćan, mučitelj je naredio da se svecima odseku glave i tako je njihovim mukama došao kraj.

Vernici bi prema mišljenju crkve na ovaj dan, znajući za torturu kroz koju su prošla ova tri mučenika, trebalo da se raduju njihovim patnjama i torturi kroz koju su prošli i iz toga  izašli jači - sa verom u Boga. Iako ovo zvuči teško, prema hrišćanskom shvatanju, oni koji shvataju značenje ovog zahteva shvatiće pravu sreću i blaženstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.