Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет народних веровања за Бадње вече и Божић: Не сме се заспати док Бадњак прегори, а пилетина се не једе 7. јануара

Стари обичаји и веровања

1673016948_shutterstock_358859054.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Божић је велики верски и православни празник који се прославља 7. јануара. Тог дана се слави рођење Исуса Христа. Њему претходе Божићни пост и Бадњи дан.

Бадњи дан је дан када посте и православци који не поштују строга правила Божићног поста. За Божић и Бадње вече се везују најлепши обичаји и обреди који су се одржали и до данас. Ови празници су окренути породици и дому, а пост и обичаји доприносе благостању, духовном испуњењу и миру у кући.

Често се каже да оно што радите на Божић радићете целе године, а ево шта према народним веровањима и обичајима не сме да се ради на Бадње вече и Божић.

Прочитајте још: Старо веровање: Искрцкајте орах на БАДЊЕ ВЕЧЕ и сазнајте да ли ће вас ПРАТИТИ СРЕЋА

1. Према веровањима на Бадњи дан се ништа не износи из куће, нити позајмљује јер не ваља да оно што припада кући буде ван ње на Божић. У зору, на Божићно јутро по бадњак иду само мушкарци. Кад одаберу дрво узимају секиру и секу бадњак.

2. Према народном веровању бадњак се сече у три снажна ударца и оно што секира три пута не пресече довршава се ломљењем рукама. Тај ломљени део на бадњаку се зове брада.

3. На Бадњи дан и Божић не ваља да се ватра у пећи и камину распирује дувањем да ветар не би отресао пшеницу и да се стока не надима од траве.

4. У појединим местима, део пепела који је настао од бадњака се чува да би га помешаног са водом пили против главобоље.

5. Верује се за не ваља на Бадње вече заспати док бадњак не прегори, јер ће – говорило се – укућани умирати без предзнака.

Прочитајте још: Да ли знате: Зашто се БАДЊАК оставља испред врата дан уочи Божића и када се уноси у кућу?

6. По народном веровању, орах једе само за Бадње вече, док се осталих дана Божића не дирају, како се не би патило од чирева.

7. По уношењу сламе на Божић према старим обичајима сви су се изували и обували чисте чарапе јер не ваља да се бос иде по слами јер ће укућане болети ноге. Приликом скидања обуће води се рачуна од томе да се не преврне да се и срећа не би преврнула.

8. На Божић се према традицији једу прасетина или јагњетина, док ћурка, пилетина, патка никако не смеју да се једу. Према веровањима перната живина је симбол назадовања јер те животиње бацају земљу иза себе.

9. Такође на дан рођења Исуса Христа не смеју да буду свађе у кући да укућане не би терала лоша срећа преко целе године.

10. Важи уверење да на Божић не треба радити тешке послове, као и на сваки други празник. То је дан за опуштање и разговор са породицом, без тешких тема, а за време јела не устаје нико, укућани чекају једни друге, и тек када сви заврше са обедом, устаје се у исти мах, те је веома важно да током овог периода породица буде на окупу и сложна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas