ПОНЕКАД историја има "бољи укус" него што бисмо очекивали – нарочито ако се пече по рецепту старом 5.000 година! Управо такав хлеб, пронађен током археолошких истраживања у Турској, не само да је преживео миленијуме, већ је добио и савремено издање које је постало прави модерни гастро хит.
У централном делу Турске, археолози су открили одлично очуван комад древног хлеба испод прага једне куће. Оно што га чини посебним није само старост, већ и чињеница да је очувао облик – раван као палачинка, са пречником од 12,7 центиметара.
Хлеб је направљен од прастаре сорте пшенице, са додатком сочива и листа биљке која је служила као природни квасац. И ту почиње модерна прича: локална пекара, на подстицај градских власти, покушала је да поново направи овај хлеб.
Пошто оригиналне житарице више не постоје, користили су њихове блиске рођаке, булгур и сочиво.
Резултат? Потпуни тријумф!
Прва тура нестала је са рафова у року од неколико сати.
5,000-year-old bread rises again.
— AFP News Agency (@AFP) May 28, 2025
In the early Bronze Age, a piece of bread was buried beneath the threshold of a house in what is today central Turkey. Now, more than 5,000 years later, archaeologists have unearthed it, and helped a local bakery to recreate the recipe -- with… pic.twitter.com/eJhym0WvEF
Данас, овај древни специјалитет се продаје у количини од 300 комада дневно, по цени од само 50 турских лира (око 1,30 долара), захваљујући општинским субвенцијама. Поред укуса и историјске вредности, стручњаке је одушевила и агрономска страна приче. Ова врста пшенице отпорна је на сушу и болести – што је посебно важно у време климатских промена.
Док Турска тренутно узгаја усеве који троше много воде, попут кукуруза и сунцокрета, овај древни хлеб доноси важну лекцију.
-Наши преци су знали шта раде. Време је да поново откријемо мање захтевне, али здравије и одрживије изборе- поручују званичници, преноси АФП.