PONEKAD istorija ima "bolji ukus" nego što bismo očekivali – naročito ako se peče po receptu starom 5.000 godina! Upravo takav hleb, pronađen tokom arheoloških istraživanja u Turskoj, ne samo da je preživeo milenijume, već je dobio i savremeno izdanje koje je postalo pravi moderni gastro hit.
U centralnom delu Turske, arheolozi su otkrili odlično očuvan komad drevnog hleba ispod praga jedne kuće. Ono što ga čini posebnim nije samo starost, već i činjenica da je očuvao oblik – ravan kao palačinka, sa prečnikom od 12,7 centimetara.
Hleb je napravljen od prastare sorte pšenice, sa dodatkom sočiva i lista biljke koja je služila kao prirodni kvasac. I tu počinje moderna priča: lokalna pekara, na podsticaj gradskih vlasti, pokušala je da ponovo napravi ovaj hleb.
Pošto originalne žitarice više ne postoje, koristili su njihove bliske rođake, bulgur i sočivo.
Rezultat? Potpuni trijumf!
Prva tura nestala je sa rafova u roku od nekoliko sati.
5,000-year-old bread rises again.
— AFP News Agency (@AFP) May 28, 2025
In the early Bronze Age, a piece of bread was buried beneath the threshold of a house in what is today central Turkey. Now, more than 5,000 years later, archaeologists have unearthed it, and helped a local bakery to recreate the recipe -- with… pic.twitter.com/eJhym0WvEF
Danas, ovaj drevni specijalitet se prodaje u količini od 300 komada dnevno, po ceni od samo 50 turskih lira (oko 1,30 dolara), zahvaljujući opštinskim subvencijama. Pored ukusa i istorijske vrednosti, stručnjake je oduševila i agronomska strana priče. Ova vrsta pšenice otporna je na sušu i bolesti – što je posebno važno u vreme klimatskih promena.
Dok Turska trenutno uzgaja useve koji troše mnogo vode, poput kukuruza i suncokreta, ovaj drevni hleb donosi važnu lekciju.
-Naši preci su znali šta rade. Vreme je da ponovo otkrijemo manje zahtevne, ali zdravije i održivije izbore- poručuju zvaničnici, prenosi AFP.