· · Коментари: 0
ЈУБИЛЕЈ

Енигма слави 70 година: Најновији број најстаријег енигматског магазина доноси изненађења!

У продаји од 1. јула! Рођенданска Енигма на 116 страна, за само 100 динара!

1624608071_enigma.png

Рођендан обележавамо мноштвом пригодних енигматских радова, у којима ћете упознати људе који су уткали себе у историју Енигме, оне који данас припремају ваш омиљени лист, неке догађаје и места везане за седам деценија традиције започете 7. јула 1951. године.

Најновији број "Енигме" на киосцима 1. јула

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Животни век "Енигме"

- Седамдесет година је солидан људски век, а у животу новина - 70 година подразумева животне векове неколико генерација људи - каже за "Магазин Новости" Небојша Вучинић, одговорни уредник "Енигме". - Управо је неколико генерација сјајних енигмата, посвећених новинара, талентованих техничких уредника, оданих секретара и свих оних без чијег постојања излажење неког листа на киоске не би било могуће - уткало своје животне векове у животни век "Енигме".

Историја "Енигме"

Идеја за покретање листа енигматског садржаја рођена је у омладинском издавачком предузећу "Млади борац" у Београду. Безмало 30 година издавач "Енигме" био је Енигматски клуб "Београд", а онда су је због економске ситуације, 12. маја 1981. преузеле "Вечерње Новости".

- Тако се у глави нашег листа појавило оно чувено црвено "Н" у другом слову имена, које су енигмате одмах прочитале као ребус - познаје се "Н", или "позна јесен". У међувремену, посао припреме је уместо ЕК "Београд", који се на жалост угасио, преузео ЕК "Нова загонетка" - објашњава Вучинић.

Први број "Енигме"
Први број "Енигме" објављен је 7. јула 1951. године. Поводом великог јубилеја, "Енигма" објављује двоброј 2466.-2467, који носи датуме 1. и 7. јул - први означава редовни дан излажења, други је почаст - сада се слободно може рећи - том историјском дану. Са својих 70 година, "Енигма" је најстарији енигматски лист на Балкану и треће новине по старости у Србији.

Најбоље загонетке

На страницама нашег листа однеговани су најбољи састављачи загонетки из друге половине 20. века у ондашњој Југославији. Многи од њих су касније покренули сопствена енигматска издања или постали уредници издања која би се у осталој штампи доживљавала као конкурентска, али не и у енигматици и не за "Енигму".

"Енигма" је од  настанка непрекидно или најтиражнији или један од три најтиражнија енигматска листа у СФРЈ односно Србији. Никада, па чак ни у време бомбардовања, није "прескочен" ни један број.

Специјални бројеви Енигме

Током постојања, "Енигма" је штампала више различитих посебних и специјалних издања, као што су "Мала укрштеница", "Разонода милиона", "Малгранда Енигмо" (енигматика на есперанту), "Жижак" (у партнерству, енигматика за слепе и слабовиде), "Спец Енигма", "Мала Енигма"... Када би се странице свих досадашњих бројева "Енигме" и њених издања наставиле једна на другу, била би то трака дугачка око 350 километара.

У врху домаће штампе
Од 2011. године, у свим мерењима индекса читаности, "Новости Енигма" налази се у самом врху домаће штампе. Без икакве сумње, а истраживања то и доказују, најугледнији енигматски часопис на овим просторима.

Рекордерски радови

"Енигма" традиционално објављује најуспешније, најквалитетније и рекордерске радове српске енигматике. Међу њима је била и укрштеница у наставцима "У сусрет Гинису", која је имала 301 наставак (од 10. марта 2000. до 1. фебруара 2015.) и дужину већу од 108 метара, чедо нашег покојног енигматског уредника Милана Шабана.

Најновји број доноси...

Осим тога, традиционални садржаји које можете наћи у омиљеном листу, најстаријем енигматском магазину на Балкану и другим најстаријим новинама у Србији:

Мини скандинавка на насловној страни, сканди-саће, хаос-укрштеница, двобрзинка, илустрована укрштеница, иниијалка... и други необични радови, само у "Енигми".

Укрштенице, скандинавке, осмосмерке, судоку, ребуси, анаграми, беле укрштенице, домино, криптограмне, швајцарске... најцењенијих српских енигматских стваралаца.

Уз посебно одабране енигматске радове, ту су и наше редовне рубрике: Куварица, Целулоид, Еx Либрис, Занимљива математика, Дечије стране, Енигматски вртић...

Новости ЕНИГМА је најдуговечнији, најтиражнији и најугледнији лист овог типа, са најквалитетнијом, искључиво АУТОРСКОМ енигматиком.

Најбоље српске енигмате раде у најбољем српском енигматском часопису.

Посетите наш сајт: www.enigma.rs, дружите се с нама на Fejsbuku (Novosti ENIGMA), Tviteru (@NovostiENIGMA) и Instagramu (novostienigma).

Прочитајте још: Најузбудљивије откриће у историји: Нису изумрли, сви носимо гене НЕАНДЕРТАЛАЦА

"Енигма" је поносна на дуговечност, углед и статус у друштву, али на томе не стаје. Уз сталне нове енигматске изазове, крајем септембра ће се у продаји појавити и "Монографија - 70 година Енигме", дело наших енигматских сарадника, којим ће се и публицистички, статистички и историјски овековечити наше трајање.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.