Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Хемија, нафта, еукалиптус - ништа није помагало! Ова РИБА је спасла милионе живота

Разних споменика има на овом свету, заслужених и незаслужених, а у Сочију су га 2010. подигли - риби.

1606912094_1_24217.jpg
Споменик Фото: Треће око
Oglas

Ради се посебној врсти, гамбузији, која је овај регион спасила од - маларије. Захваљујући овим малим слатководним рибама, које могу преживети и у сланој води, црноморско обалско подручје "очишћено" је од комараца који су преносиоци болести.

Прочитајте још: Да ли је НЕФЕРТИТИ ПРЕВАРА СТОЛЕЋА? Пет непорецивих ДОКАЗА то тврди!

Бронза!
Скулптура је израђена од бронзе, иницијатор је био бизнисмен Анатолиј Медведев, а споменик који је постављен у централном парку Сочија коштао је локалне предузетнике 3.000 евра.

Ова област је почетком 20 века била мочварно подручје, са "облацима" маларичних комараца, па су гамбузије донете да би појеле ларве комараца. Од средине 1950-тих ниједан становник Сочија није се разболео од маларије. Иначе, због помоћи у борби против ове болести, споменици гамбузији подигнути су и на Корзики и у Израелу.

Нафтом их уништили!

Систематска борба против маларије започета је у региону Сочија тек 1920-их, на иницијативу бактериолога-малариолога, заслужног лекара Совјетског Савеза Сергеја Јурјевича Соколова.

Мали и опасан Фото: Депозитфото

Током три деценије успостављен је ефикасан систем за искорењивање маларије на обали, и приступ је био комплексан: за становнике града организовано је лечење на 13 пунктова; водене површине биле су прекривене филмом уља, бензина или керозина, да би ларве комараца угинуле због недостатка ваздуха, редовно су запрашиване зелене површине раствором на бази бакар сулфата..

Прочитајте још: Кошта 40 динара и ПРОВЕРЕН је зимски руски лек за подизање имунитета

Користили су и биолошко оружје - стабла еукалиптуса, која су сађена у близини мочвара и других водених површина. Овим биљкама је дотребно много воде да би се развиле, па су брзо исушиле резервоаре који су погодовали комарцима.

И данас гаје ове рибице и поштују их.

Међутим, главну улогу у победи над маларијом одиграла је, према речима самог лекара, мала риба која невероватном брзином "тамани" ларве комараца. За борбу против маларије био је потребно преко 30 година, и 1956. је била прва година у историји Сочија током које није забележен ниједан случај маларије.

Прочитајте још: РУСКИ лекар Торсунов тврди: Лезите на време, у супротном – ваша ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ОПАДА

Ипак, становништво овог подручја и даље је опрезно, па је покренут пројекат "Гамбузија - златна рибица Сочија". У априлу 2016. године, на Светски дан Земље, у Еколошко-биолошком центру је опремљено шест контејнера са водом за узгој гамбузије, и пуштена је у водотокове прва серија од 100 комада. Од маја до јула 2019. подељено је више од 2.500 хиљада млађи гамбузије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas