Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Христос Васкрсе! ДАНАС ЈЕ НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК: Васкрсење Господа и Спаса нашег- Исуса Христа

Изговорите ове речи и помолите се за срећу, данас је празник над празницима!

1681564565_shutterstock_1055941625-Uskrs.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански верски празник у години, дан када је Исус Христос победио смрт. Верује се да је Исус својим васкрсењем људима отворио пут у вечни живот.

Пошто је у петак распет на Голготи, а суботу прележао у гробу, Исус је у недељу васкрсао, након што је на његов гроб слетео анђео и одвалио надгробну плочу.

Васкрс се сматра најсвечанијим празником у години - празником над празницима.

На тај дан скидају се двери у цркви на олтару, чиме се жели показати да је Исус својим васкрсењем победио смрт и отворио рајска врата. Цела седмица после Васкрса назива се Светла недеља.

Уместо уобичајеног поздрава, људи се на Васкрс и целе Светле недеље поздрављају речима:

"Христос васкрсе!
Ваистину васкрсе!"

У народу је обичај да се за Васкрс фарбају јаја.

Према предању, тај обичај потиче из времена када је Марија Магдалена изашла пред римског цара Тиберија, поклонила му црвено офарбано кокошије јаје и почела говорити о Исусовом васкрсењу.

Ускршњим јајетом, такође се жели симболизовати очигледност васкрсења и настајање живота из мртвила.

Обичај је да се пријатељима и укућанима деле фарбана јаја, којима се они туцају, а онај ко разбије другоме јаје има право да га узме. Прво васкршње јаје чува се годину дана и назива се чуваркућа.

Молитва на Ускрс, је прилика да захвалите небеском Оцу, што је послао Сина Исуса да умре и ускрсне, како би могао постати Спаситељ грешника.

Молитва на Ускршње јутро:
''Небески Оче,

Хвала што си послао свога Сина Исуса на земљу да постане човјек и умре на крижу како би платио цијену за моје гријехе. Хвала Ти што по Њему имам заједништво с Тобом.

Овог ускрсног јутра изнова се радујем Његовој побједи над смрћу, јер Његова побједа је и моја побједа. Гроб није био крај за Њега. Трећи је дан ускрснуо и посвједочио да смрт нема задњу ријеч.

Дај да сваки дан осјећам и знам истину Исусова ускрснућа. Подсјети ме да су Твоја дјеца “људи ускрснућа” – имамо вјечну наду. Без обзира колико живот на земљи зна бити тежак, једнога дана ћемо бити у Твоме Краљевству гдје неће бити смрти, боли, туге, патње … Амен!''

Молитва захвале на Ускрс:
''Небески Оче,

Толико си волио овај свијет да си дао свог јединог Сина да бисмо се и ми могли звати Твојом дјецом. Као грешна створења, заслужили смо пакао, али Ти си толико милостив и пун љубави да си одлучио пружити руку спаса свакоме тко повјерује у Исусову смрт, ускрснуће и узашашће на небо.

Хвала што је Он, праведан и безгрешан, умро за нас неправедне и грешне. Хвала што је Он био жртва помирница и што ми не морамо приносити никакве жртве да бисмо постали Твоја дјеца. Оно чиме можемо угодити Теби је искрена вјера. Оче, вјерујемо да је Твој Син заиста Спаситељ грешника и да је Пут, Истина и Живот. Вјерујемо да Он сада сједи здесна Теби и посредује за нас.
А када ускоро дође на овај свијет да успостави своје Тисућгодишње Краљевство, радује нас да ћемо и ми бити с Њим. Радује нас да у томе Краљевству неће бити плача, туге, болести, неправде … бит ће све савршено. Тада ћемо и ми несавршени постати савршени и добит ћемо нова и славна тијела. Ништа није вриједније од вјечности с Тобом. Нека нас та истина носи кроз читав живот. Амен!''

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas