Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВЉЕ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Срби, срећан ВАСКРС! За здравље и срећу своје породице данас обавезно урадити ово

Православни верници данас славе један од највећих хришћанских празника

1650543447_easter-eggs-2145667_1920.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Према грегоријанском календару, православни верници широм света данас славе Васкрс, један од највећих хришћанских празника. На данашњи дан, према црквеним предањима, Исус Христос је васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима, од Адама и Еве до последњег човјека на земљи, даривао вечни живот.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

Васкрс је покретни празник, који најраније може бити 4. априла, а најкасније 8. маја, рачунато по новом, грегоријанском календару. 

Према предањима, васкрсење се слави три дана, хришћани се поздрављају са: „Христос воскресе“, а одговарају „Ваистину воскресе“. Тако се поздравља до Спасовдана, четрдесетог дана од Васкрса. Велики петак, Велика субота и Васкрс, који је увек у недељу, најзначајнији су дани у црквеном календару. Обичај је да и они који ретко одлазе у цркве, данас оду у храм и помоле се за душе својих предака и здравље својих потомака.

Прочитајте још: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

По завршетку јутарње литургије почиње време мрса и васкршње гозбе. Васкршњи ручак почиње у време кад је обичним данима време за доручак. Ручак се обавља у породичном кругу. Кад се дође из цркве кући, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе. Домаћин онда пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане и наглас чита „Оче наш“.

После заједничке молитве, поново, једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу. На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани, и тада почиње туцање.

Приликом туцања изговара се „Христос Васкрсе“ и „Ваистину Васкрсе“.

Народни обичаји на Васкрс

После васкршњег ручка некад је био обичај, а данас је то само лепа успомена, да цела породица, свечано обучена, прошета градом и сврати на кафу и пиће у неку градску кафану.

Ујутро се треба умити водом у којој су преко ноћи одстајали дренак, здравац, босиљак и црвено јаје, то обезбеђује добро здравље. Децу ваља протрљати црвеним јајетом по образима, да буду здрава и румена.

Прочитајте још: Мењање ових дневних навика је спас за крвне судове: Лекар специјалиста упозорава

Верује се да на Васкрс ваља зором устати, а не ваља заспати пре поноћи јер ће се, у противном, спавати целог лета и ништа се неће урадити. У неким крајевима ускршње јаје треба закопати у мравињак, јер се верује да то доноси срећу и напредак у домаћинству.

Чуваркућа се чува и да би се, ако почне град, изнела пред кућу. Она, верује се, зауставља ову елементарну непогоду. Љуске офарбаних јаја треба добро смрвити да вештице у њима не би могле да се превозе преко воде.

За овај дан сваки укућанин треба да добије нешто ново од одеће и обуће. За одлазак у цркву и свечани ручак облачи се најлепша одећа.

Верује се да су у седмици од Ускрса до Томине недеље врата раја отворена и да душе свих који у тим данима умру иду право у рај

БОНУС ВИДЕО:

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas