Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Сигурно неке од њих користите свакодневно, а нисте знали да имају РОК ТРАЈАЊА

За ове ствари сигурно нисте знали.

1604918946_Depositphotos_191890826_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Кад помислимо на рок трајања, обично подразумевамо храну и пиће, али постоји пуно више ствари у домаћинству чији животни век није "заувек".

Углавном бринемо о датуму истека прехрамбрених производа, али, веровали или не, заправо постоје датуми истека за ствари за које не бих помислили да могу да "истекну". Намењени су за заштиту или да неки производ и даље ради.

Прочитајте још: Отворите фрижидер и ове НАМИРНИЦЕ ОДМАХ ПОБАЦАЈТЕ! Ево који је рок њиховог трајања

Ауто седишта за децу

Ауто седиште може да спаси живот вашег детета, па ћете бринути о томе да ли је правилно намештено и да му није истекао рок трајања. Да, свако седиште аутомобила има рок трајања и обично је одштампано на дну седишта. Дуготрајност ауто седишта варира у зависности од датума производње и марке.

Крема за сунчање

Заштита од сунца можда неће имати рок трајања, али то не значи да траје заувек. Заправо, стручњаци кажу да су креме за сунчање генерално ефикасне само три године, након чега почињу да губе снагу. Једна америчка клиника препоручује уписивање датума куповине на бочицу како бисте знали да је баците када достигнете трогодишњу употребу.

Прочитајте још: Ово су намирнице које НЕМАЈУ РОК ТРАЈАЊА

Креме за сунчање су ефикасне три године!


Моторно уље

Фото: Депозит

Нема ничег лоше у томе да се осигурате залихама моторног уља када је оно на акцији, али имајте на уму да губи своја својства након пет година, те га немојте гомилати! После пет година уље ће почети да се одваја, а и његова постојаност би могла да се промени, угрожавајући његове карактеристике.

Прочитајте још: Пребродите то и БАЦИТЕ ИХ! Четири одевна комада која ИМАЈУ РОК ТРАЈАЊА

Врећице чаја

Ако пијете чај само када сте болесни, врећице чаја у вашој остави можда неће бити толико ефикасне као кад су биле свеже, кажу стручњаци. Иако се чај неће покварити, произвођачи наводе да се квалитет може изгубити кроз две године.

Чувајући га у замрзивачу, чај ће задржати свој квалитет


Наочаре за сунце

Осим што штите очи од сунчевих зрака, наочаре блокирају и штетне УВ зраке које могу изазвати рак или катаракту. Нажалост, наочаре од сунца постају мање ефикасне у блокирању УВ светла како време пролази, према истраживачима са Универзитета у Сао Паулу, делимично због нормалног хабања које може огребати сочива.

Прочитајте још: РОК ИСТЕКАО! Туристи се питају шта ће бити са њиховим НОВЦЕМ за издате ВАУЧЕРЕ? Ово је ОДГОВОР!

Фарба

Велики број људи у подруму или гаражи поседује пуно старих канти са фарбом. Вероватно на њима нећете видети рок трајања, али то не значи да ће они после неког времена дати боју као кад су свеже. Стручњаци саветују да фарба која је отворена може од 2 до 4 године бити ефикасна, после чега њега дејства престају.

Неотворена боја на бази уља остаће добра и до 15 година, а боја на бази латекса 10!

Паста за зубе

Фото: Депозит

Паста за зубе није добар кандидат за куповину на велико, иако рок употребе зависи од произвођача и марке, али пасту је најбоље употребити две године од тренутка отварања. После истека рока, пасту можете искористити за уклањање огреботи на ципелама или чишћење пегле за одећу.

Прочитајте још: ДОЊИ ВЕШ има рок трајања: Када је време да купите нови

Водоник пероксид

Та тамна бочица има изненађујуће кратак рок трајања. Неотворен, биће добар око три године, али губи на својој ефикасности отприлике шест месеци након што отворите поклопац и изложите га ваздуху.

Кацига

Као једина ствар између вас и гадне повреде главе стоји кацига која мора бити у врхунском стању. Стара кацига која је била изложена разним временским непогодама можда неће пружити потребну заштиту. Со у зноју може нагризати материјале кациге, а сунце узима данак и на пластици.

 Озбиљни мотористи требало би да мењају кациге на сваке два године, а бициклисти могу на четири!

Прочитајте још: Колико дуго БЕЛИ ЛУК стварно може да траје и како знати када се покварио?

Маскара

Стручњаци препоручују бацање маскаре отприлике три месеца након што је отворите. Шминка може бити загађена бактеријама, а ако је ставите близу ока, ризикујете инфекцију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas