Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Истина о НАЈДЕПРЕСИВНИЈЕМ ДАНУ У ГОДИНИ: Психолог објаснио да је реч о МАРКЕТИНШКОМ ТРИКУ

Да ли је трећи понедељак у години заиста најдепресивнији?

1673949254_shutterstock_2225722563.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Трећи понедељак у јануару годинама се већ назива најдепресивнијим даном у години

Теорију о блу мандеју (тужном понедељку) успоставио је 2004. Клиф Арнал, велшки психолог, и то, како је открио прошле године, на захтев једне маркетиншке компаније!

Арнал, предавач у вечерњој школи едукативног центра универзитета у Кардифу, испричао је за ЦНН да је "депресивни понедељак" идеја једне маркетиншке компаније која је желела да повећа продају летњих аранжмана.

Прочитајте још: Обећања која морате дати себи у 2023. години: Оставите ПРОШЛОСТ тамо где јој је и место

- Прво су ме питали да дођем до дана за који мислим да је најбољи за резервисање летњег одмора. Кад сам почео да размишљам о мотивима за букирање одмора, присећајући се онога што су ми хиљаде људи говориле током посла или радионица, ови фактори упућивали су на то да је трећи понедељак у јануару посебно депресиван - објаснио је Арнал.

Он је чак смислио и формулу са низом фактора показујући и "научно" како је дошао до тога да је баш трећи понедељак у јануару најдепресивнији.

Узимајући у обзир тмурно време, празан новчаник због прослава, куповине поклона за празнике, задуживања, опаку мотивацију за новогодишње жеље, Арналова формула је постала популарна, али није имала никакво научно упориште.

- Нисам ни слутио да ће формула стећи популарност коју има. Произвољно сам укључио одреднице у формулу, па је W на пример, означавало време. Д је дуг, а д месечна зарада, док Т значи време од Божића, а Q време откад сте одустали од новогодишње одлуке. Све је то било субјективно, али не кајем се јер је то помогло да се подстакну теме о психологији у медијима - рекао је Арнал.

Прочитајте још: Повећајте самопоуздање у ШЕСТ КОРАКА: Активирајте се и не плашите

Међутим, струка се с њим баш и не слаже.

- То није исправан начин за подизање свести о менталним проблемима. Када кажемо да је тај један дан најдепресивнији у години, без икаквих доказа, банализујемо какве последице озбиљне депресије могу да буду. Ментално здравље највећи је здравствени изазов наше генерације. Тривијализација је потпуно неприхватљива - рекао је за ЦНН др Антонис Коусоулис.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas