Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јапанска МУДРОСТ која вам може помоћи да постигнете велики успех: Неке ствари ћете морати да елиминишете

Тајна која вам може променити живот

1697118917_Foto-Shuttertsock-japanska-mudrost.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Јапански мудраци су открили једну изузетно важну тајну која помаже у постизању успеха у било ком послу и правцу.

Прво, погледајмо модерну верзију ове мудрости. Уметник Скот Адамс износи занимљиво запажање у својој књизи "Теорија среће – различити задаци захтевају различита стања ума". Некима је потребна експлозија креативности, некима је потребна мукотрпна анализа, а некима је потребно упорно извршавање рутинског посла. Стога Адамс саветује да пре него што било шта урадите, морате "ускладити своје стање ума са задатком који је пред вама".

Психолог Михали Чиксентмихали у свом бестселеру "Ток" пише о томе како живети у току, односно у стању потпуног стапања са својим радом. Ток је стање потпуног апсорбовања у оно што радите, када не водите рачуна о времену и не осећате се уморно. Када Константин Левин, јунак романа Лава Толстоја Ана Карењина, завидно посматра рад својих сељака, он их види како теку: тако ритмично и хармонично косе. Исти осећај доживљавају и музичари који свирају на свом омиљеном инструменту, и спортисти током тренинга, када је цењени резултат све ближи.

Заиста, ово је веома важна тачка, која у јапанској култури звучи као "прати ритам пута". Јапански стратег Мијамото Мусаши у свом главном делу "Књига пет прстенова" пише да "Свуда постоји ритам. Ритам сваке стазе садржи своје разлике. Постоји ритам службе и ритам неуспеха, ритам испуњавања и неиспуњавања дужности. Не треба заборавити на ритам свих уметности и заната. Постоји и ритам у невидљивом (празнини). Постоји ритам обогаћивања и ритам пропасти. Треба добро разумети и разликовати ритам цветања и ритам пропадања."

Дакле, видимо: да бисте успели у било ком послу, морате ухватити његов ритам и пратити га - ово је први део мудрости о којој се говори у овом чланку. И ту ће у помоћ прискочити савет Скота Адамса из књиге "Теорија среће" и Михалија Чиксентмихалија из књиге "Ток". Они говоре о томе како се подесити да ухватите прави ритам - да постигнете право стање ума. Али да ли је ово довољно? Јапански мудраци верују да није.

Мијамото Мусаши верује да је "проналажење одговарајућег ритма и његово праћење" само пола битке. Такође је изузетно важно "изоловати ритам који је у супротности са њим". "Ако не напустиш контрадикторни ритам, никада нећеш постати савршен на путу", пише јапански мудрац у својој "Књизи пет прстенова". Мусаши је категоричан: сигуран је: чак и ако сте ушли у прави ритам, без другог правила посао вам неће ићи добро. Контрадикторни ритам је као "мува у масти": неће вам дозволити да напредујете на свом путу.

И заиста, као што се често дешава, изгледа да смо нашли свој ритам, осетили ритам свог рада, ушли у ток, али нас нешто ипак успорава: као досадна мува, не дозвољава нам да идемо напред онако како желимо . Потражите контрадикторан ритам, саветује јапански мудрац. Потражите оне ствари које вам "убијају" време, "једу" вашу енергију и лишавају вас унутрашњег ресурса. За креаторе, или како још кажу "креаторе производа", таква питања најчешће укључују питања која се односе на маркетинг, продају, правне суптилности, рачуноводство итд. То су оне ствари које захтевају другачији ритам - другачије стање духа, често супротно главном приоритетном ритму.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas