Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Једини ХОРОР који је освојио Оскара за најбољи филм: Престравио људе широм света

Филм који се гледа и данас и изазива језу као када се први пут појавио на филмском платну

1677762669_shutterstock_2108608802.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

За свет музике и покретних слика 1991. је била невероватна година. “Нирвана” је представила албум “Неверминд” који је дефинисао читав један жанр. “Массиве Аттацк” је избацио “Блуе Линес”. Филм “Телма и Луис” је одушевио критику, а Робин Вилијамс је истопио срца публике као “Краљ рибара”. А десило се и нешто револуционарно! Исте године, први пут у историји, Оскара за најбољи филм добио је један хорор!

Иако су неки од најранијих филмова у историји кинематографије били хорори – очигледан пример је “Носферату” из 1922. на тај жанр се увек гледало са извесном скепсом. Хорори су за већину били вид јефтине забаве без уметничке вредности и, самим тим, без шансе да икада добију неко вредно признање или награду у свету седме уметности.

До 1991. само су два хорора добила номинацију за “Најбољи филм” - “Истеривање ђавола” 1973. и “Ајкула” из 1975. године, али ниједан од њих није освојио ову престижну награду.

Због тога, мора да је било велико изненађење за оне који прате доделу када се прочуло да је 1991. године филм “Кад јагањци утихну”, узнемирујуц́и психолошки хорор о канибалистичком серијском убици, добио номинацију за “Најбољи филм”. У истој категорији нашла су се и остварења “Принц плиме”, “Багзи”, “Џ.Ф.К.” и Дизнијев цртани “Лепотица и звер”.

Филм “Кад јагањци утихну” (“Тхе Силенце оф Тхе Ламбс”) снимљен је по истоименом роману Томаса Хариса и меша елементе криминалистичког и хорор жанра. Са Џоди Фостер у улози Кларис Старлинг, амбициозне студенткиње са ФБИ-јеве академије, филм прича причу о психијатру-психопати др Ханибалу Лектору који је смештен у затвор због убиства неколико жртава и канибализма над њима. Уверен да Лектер има увид у случај који је у току, директор ФБИ-ја Џек Крофорд одлучује да искористи Кларис као мамац за брилијантног и озбиљно поремећеног научника.

Након што је стигао у биоскопе у фебруару 1991. филм “Кад јагањци утихну” постао је сензација, зарадивши невероватних 272,7 милиона долара широм света (иако је био направљен са буџетом од “само” 19 милиона долара).

Награде су се низале скоро од почетка. Након премијере на 41. Берлинском међународном филмском фестивалу, где је режисер Џонатан Деме добио Сребрног медведа за “Најбољу режију”, “Кад јагањци утихну” постао је тек трец́и филм у историји Оскара који је победио у свих пет главних категорија, придруживши се остварењима “Догодило се једне ноц́и” из 1934. и “Лет изнад кукавичјег гнезда” из 1975. године.

Осим што је добио Оскара за “Најбољу режију”, “Најбољу глвну мушку улогу”, “Најбољу главну женску улогу” и “Најбољи адаптирани сценарио”, “Кад јагањци утихну” освојио је награду и за “Најбољи филм године” чиме је постао први и до сада једини хорор који је победио у тој категорији.

Филм је био револуционаран и због тога што је заувек променио погледе публике на хороре и отворио пут ка наградама осталим остварењима из тог жанра. Већ 1999. године још један хорор нашао се у номинацији за “Најбољи филм” - у питању је било “Шесто чуло” које је имало чак шест номинација, али је на крају завршило без иједног освојеног Оскара.

Након тога, још је само хорор “Бежи!” из 2017. пришао близу освајању златне статуе, али му је на крају ипак измакла.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas