Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Филмови који су освојили ОСКАРА у последњих 10 година: Овако је изгледала додела од 2014. до 2023. године

Како изгледа добитника Оскара у категорији "Најбољи филм" у последњих 10 година?

1709995534_shutterstock_2420431817.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Филмови који су добили Оскара у последњих 10 година привукли су пажњу публике пре или после саме церемоније. Неки су већ били миљеници пре доделе, а неки никада нису придобили симпатије.

Два "најконтроверзнија" победника била су свакако "Номадланд" и "Схапе оф Wатер". Први јер је описан као "досадан и претенциозан", други као "бизаран и недостојан престижне награде.

Ово су победници од 2014. године, па све до данас.

12 Yеарс а Славе - 2014. година

"12 године ропства" је мучан и тежак приказ ропства на америчком југу. Освојио је три Оскара - за најбољи филм, најбољу споредну глумицу (Лупита Нијанго) и најбољи адаптирани сценарио, а номинован у девет категорија. Исте године се такмичио са другим хваљеним филмовима као што су "Тхе Wолф оф Wалл Стреет", "Гравитy", "Хер" и "Даллас Буyерс Цлуб".

Бирдман - 2015. година

Један од чуднијих филмова који је успео да освоји награду за најбољи филм је остварење редитеља Алехандра Гонсалеса Ињаритуа. Са Мајклом Китоном у улози глумца испразних блокбастера који покушава да окупи бродвејску продукцију која се непрестано суочава са проблемима. "Бирдман" је редитељев коментар на тренутну холивудску опсесију снимањем филмсих франшиза, као и на охолост која долази са славом.

Можда није био по укусу широке публике, али филм је ипак освојио четири Оскара – укључујући најбољи филм, најбољу режију, најбољи оригинални сценарио и најбољу монтажу. "Бирдман" је победио бројне изванредне филмове као што су "Wхипласх", "Боyхоод", "Тхе Гранд Будапест Хотел" и "Селма".

Спотлигхт - 2016. година

Док је додела Оскара за 2016. можда најпознатија по томе што је Леонардо Дикаприо коначно освојио свог првог Оскара, награду за најбољи филм однело је остварење Тома Макартија.

Филм о истраживачким новинарима у "Бостон Глобе" имао је невероватну глумачку екипу у којој су глумили Мајкл Китон, Рејчел Мекадамс, Марк Рафало, Стенли Тучи, Џон Слетери, Брајан д’Арси Џејмс и Били Крудап. "Спотлигхт" је био један од најбоље оцењених филмова те године, са оценом од 97% на основу 383 критике. Победио је друге номиноване у тешкој категорији као што су "Тхе Ревенант", "Тхе Биг Схорт", "Тхе Мартиан" и "Мад Маx: Фурy Роад".

Моонлигхт - 2017. година

Једна од најпознатијих победа за најбољи филм десила се 2017. године, када је "Месечина" освојила награду упркос томе што је грешком прочитано да је награду освојио "Ла Ла Ланд". Филм редитеља Берија Џенкинса убрзо после премијере проглашен је за једно најлепших биоскопских остварења.

"Месечина" освојила је још два Оскара, једног за најбољи адаптирани сценарио и други за најбољег споредног глумца, чиме је Махершала Али постао први муслимански глумац који је освојио Оскара.

Тхе Схапе оф Wатер - 2018. година

Можда је "Бирдман" био један од најчуднијих филмова који је освојио главну награду, али ниједан није изазвао контроверзе као филм Гиљерма дел Тороа. Романса између неме чистачице и чудовишта била је тема расправа недељама после Оскара. Нажалост, публика и гласни критичари победника евидентно нису били упознати са ранијим радом маестралног Гиљерма који се увек бавио стварним и најмрачнијим темама уз помоћ алегорије, метафоре и бајковитих елемената. Као и његов претходни филм "Панов лавиринт", тако и "Облик воде" гребе по површини највећих историјских проблема и сукоба.

Греен Боок - 2019. година

"Греен Боок" је једини добитник у категорији најбољи филм од почетка миленијума који није имао оцену на Роттен Томатоес у просеку од 90% или више, јер има само 77% на основу 366 рецензија.

Иако је омражени победник, имао је више него добре реакције публике.

Парасите - 2020. година

Поред тога што је редитељ Бонг Џун Хо однео награде у три главне категорије - филм, редитељ и сценарио, "Парасите" се сматра једним до најбљих филмова икада који су добили Оскара.

Са невероватно високом оценом од 99% заснованом на 483 критике, филм има само 7 негативних рецензија пребројаних на сајту од стране критике. "Парасите" је први филм који је освојио награду за "најбољи филм" који није на енглеском језику, и то у односу на конкуренцију као што су Тхе Ирисхман, Литтле Wомен, 1917, Марриаге Сторy, анд Онце Упон а Тиме ин Холлywоод. Филм је био номинован за укупно шест Оскара, од којих је четири освојио. Поред најбољег филма, остала три су била најбоља режија, најбољи оригинални сценарио и најбољи међународни играни филм.

Номадланд - 2021. година

Један од најгорих победника у историји Оскара. Филм Клои Жао којег се више нико не сећа и који није имао никакву пажњу пре доделе, а ни после ње. Једно ће остати упамћен као досадни победник у пандемијској години која је у филмском смислу била мртва.

ЦОДА - 2022. година

Још један пандемијски победник, познатији као први стриминг филм који је освојио Оскара. ЦОДА који је дебитовао на Аппле ТВ+ успео је оно што ниједан Нетфлиx-ов филм није, а челници Нетфлиxа су јако желели - победу стриминга.

Танка конкуренција и недостатак биоскопских хитова због пандемије која је и даље владала, омогућила је да ЦОДА добије Оскара.

Еверyтхинг Еверywхере Алл ат Онце - 2023. година

Добитник Оскара 2023. године као "Бирдман" и "Схапе оф Wатер" је неконвенционални победник. Однео је седам награда на додели Оскара прошле године. Редитељски и сценаријски дуо Данијелс, глумице Мишел Јео, Џејли Ли Куртис, Хи Кван у својим категоријама однели су златне статуе.

(Блиц жена)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas