Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када ове године померамо САТ? Ево ког датума почиње летње рачунање времена

Летње рачунање времена 2023. године почиње у недељу 26. марта, када ћемо спавати сат времена краће

1677837909_shutterstock_2244193165.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Померање сата у Србији, као и у већини земаља Европе, дешава се два пута - последњег викенда у марту прелазимо на летње рачунање времена, док последњег викенда у октобру почиње зимско рачунање времена.

Летње рачунање времена 2023. године почиње у недељу, 26. марта. Тада ћемо, у ноћи између суботе, 25. марта, и недеље, 26. марта, казаљке померити за један сат унапред, дакле са 2 на 3 сата. Те ноћи ћемо спавати сат времена мање, али ће дан бити дужи.

У Србији је летње рачунање времена уведено 27. марта 1983. године, у складу с одлуком ЕУ, пре свега ради очекиване економске користи, бољег функционисања јединственог тржишта, транспорта и комуникација, индустрије.

Сагласност о предлогу Европске комисије да се укине сезонско померање сата последње недеље у марту, односно у октобру, још није постигнута. Предлог је 2019. године подржао Европски парламент, али чланице га још нису усвојиле.

У више наврата полемисало се и о томе на који начин померање сата утиче на наш организам, а Слободан Бубњевић из Института за физику и уредник портала "Наука кроз приче" једном приликом је истакао да су одређени проблеми код дела популације неизбежни.

"Када просто погледате природу, организми имају начин да прате свој дневни сат. Када им померите тај сат настану извесни проблеми. Показало се заправо да тог викенда када се помера време долази до повећаног стреса и више се позива хитна помоћ. Известан број експерата је указивао на то да ако добар део године живите у мраку, посебно млађа популација којој треба Д витамин, имате већи притисак на организам током целе године него што сте изложени стресу тај један викенд када вам је тешко да устанете или мало дуже спавате. То је класично питање процене ризика, шта је већи проблем, да имате ту врсту стреса или не. Неке ствари доминантно зависе од делатности којом се неко бави. Људи који се баве пољопривредом, а везани су за сточарство, осећају последице јер се животиње теже адаптирају на ту промену у том викенду, то им мења неке ритмове у економији. Они су више заговарали да дође до ових промена. С друге стране у савременом начину живота људи су подсећали на следећу чињеницу - да ако немамо указно време лети, губићемо сат времена светлости, а не трошимо енергију на хлађење зато што је ујутро температура врло висока. У том смислу указно време доводи до извесних уштеда", рекао је Бубњевић прошле године у емисији "Уранак" на К1 телевизији.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas