Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАДА ТРЕБА ДА СЕ ПРИЧЕСТИТЕ У ВАСКРШЊЕМ ПОСТУ? Свештеник открио све недоумице вернике - погледајте и ко обавезно треба да се исповеди

Отац Радослав Савовић нам разрешава недоумице везане за причешће у Васкршњем посту

1712234093_Foto-Shutterstock-uskrs.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У току је трећа недеља Васкршњег поста, током које треба постити на води од понедељка до петка, док је у суботу дозвољено уље, а у недељу риба, јер на овај дан (7. април) падају Благовести.

Једна недоумица увек мучи вернике током поста - када су литургије и када верници могу да се причесте.

Све дилеме открива нам отац Радослав Савовић, старешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

- Верници могу да се причесте оним данима када се служе литургије. Дакле, суботом и недељом, а у Васкршњем посту и средом и петком, када се служе литургије пређеосвећених дарова, а у петој недељи и у четвртак, између великих бденија. У последњој недељи поста, у страсној седмици, служе се у понедељак, уторак и среду - открива духовник.

Назив "литургија пређеосвећених дарова" заправо означава да су часни дарови (хлеб и вино - тело и крв Христова) освећени на пређашњој недељној литургији, када се наменски освећује више дарова, како би се они служили на причешћу у среду и петак.

Отац Радослав нам је открио и зашто се ова литургија служи само у Васкршњем посту.

- Та литургија настала је у Цариграду, али приписује се римском епископу Светом Григорију Двојеслову, који ју је пренео у Рим. Значи, у пракси код православних је била увек и служи се само и искључиво у Васкршњем посту. Она је и позив верницима да се чешће причешћују у дане покајања, а не само суботом и недељом.

Духовник нам је открио и да ли је исповест обавезна пре сваког причешћа и колико пута се можете причестити у једном посту.

- Ако људи посте цео пост, онда се могу чешће причешћивати, а ако постите само једну недељу, или прву и последњу седмицу, онда се можете причестити у дан литургије уз обавезну исповест, да бисте добили благослов цркве. Исповест је генерално добра за све, али ако се чешће причешћујете, не морате се исповедити пре сваког причешћа, али свакако за причест без исповести треба да тражите благослов свог духовника, који ће проценити да ли ће га дати или неће, како буде сматрао прикладним - објашњава отац Радослав.

(Лепа&Срећна)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas