Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Како критиковати, а не изгубити ПРИЈАТЕЉА? Једноставно, користите СЕНДВИЧ технику

Људи тешко прихватају критику иако је често то једини начин да иду напред.

1604910853_Depositphotos_57686783_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Постоје теме на које су људи посебно осетљиви, где се осећају несигурно, па их критика упућена у том домену јаче боли (нпр. критика физичког изгледа за некога ко се осећа инфериорно у том домену). Може нас наљутити, рецимо, критика која се односи на наш професионални или лични живот, од особе коју сматрамо некомпетентном за то.

- Ако нисмо превише сујетни, уважићемо ону која нуди решење и информацију о томе шта би требало да променимо како бисмо унапредили сопствено понашање у области живота која нам је важна. То је такође и критика која садржи и похвалу, односно наглашава и неке наше добре стране, као такозвана "сендвич критика" када се примедба на понашање упућује између две похвале или позитивне информације - каже Станислава Попов, психолог и психотерапеут.

Прочитајте још: Ко ЧИТА КЛАСИКЕ има НЕВЕРОВАТНУ способност у односу на ДРУГЕ ЉУДЕ

Критика изазива супротан ефекат када је доживљена сувише лично или је исказана на неадекватан начин, па, заиста, буде увредљива. Такође, ако је сувише уопштена, а не односи се на специфичне аспекте понашања која друга особа жели да променимо, јавиће се револт или неразумевање.

Избегавајте емоционалне уцене, јер критиковани често не зна у чему је проблем.

Уопштене критике попут: "Дубоко си ме разочарао", или "У гроб ћеш ме отерати", "Због тебе патим..." треба избегавати, јер представљају емоционалну уцену, изазивају осећај кривице, а не нуде информацију о томе шта нам тачно у понашању друге особе смета или желимо да промени.

Како критиковати?
- Најбоље је започети реченицу са оним што мислимо, осећамо и желимо, да дамо особи плус на личност, а минус за понашање које желимо да промени и понудимо потенцијално решење - каже Станислава Попов.

- Прихватање критике има много везе са личношћу. На пример, особе са израженим нарцисоидним особинама, веома бурно реагују на то - истиче Попов.

Прочитајте још: Истраживање показало: Мушкарци са ДУБЉИМ ГЛАСОМ пре ће варати у вези, ево и зашто

Пасивно-зависне особе су веома осетљиве на критику, високо сензитивне особе, такође. То су различити описи личности, али оно што је пресек у свим овим случајевима јесте нестабилно самопоштовање које у великој мери зависи од постигнутих успеха и одобравања других.

Ако је самопоштовање нестабилно онда критика може да поремети човека и пријатељство.

Ако наше самопоштовање, односно опште осећање личне вредности зависи искључиво од поменутих критеријума, у опасности смо од ниског самовредновања сваки пут када тај захтев не задовољимо. Постизање таквог строгог захтева према себи, увек и у једнакој мери током живота, готово је немогуће.

Прочитајте још: Да ли ТРЕБА оставити ДЕТЕ САМО У КУЋИ? У ШОКАНТНИМ случајевима је то (НЕ) ОПРАВДАНО

Другим речима, ако смо склони да туђу критику доживимо као лични неуспех или повреду наше личности, бићемо подложнији бурном емоционалном реаговању сваки пут када се са тим сусретнемо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas