Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како препознати да вас НЕКО ЛАЖЕ? Ово су суптилни знаци који одају особу

Поред суптилних знакова који одају особу која каже, велику улогу игра и интуиција

1692083819_shutterstock_1871536429-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Лагање је уобичајено људско понашање, али до релативно недавно је било мало правих истраживања о томе колико често људи лажу. Истраживање Реадер'с Дигест-а из 2004. године показало је да чак 96% људи признаје да бар понекад лаже.

Реалност је да већина људи вероватно лаже с времена на време. Неке од ових лажи су „мале беле лажи“ које имају за циљ да заштите осећања других људи („Не, не изгледаш дебело у тој кошуљи!“). У другим случајевима, ове лажимогу бити много озбиљније (као што је лагање у биографији) или чак злокобније (прикривање злочина).

Знаци лагања

Неке од потенцијалних црвених заставица које би могле значити да људи лажу су:

Неодређеност

  • Постављање потпитања пре него што одговорите на већ постављено питање
  • Фрагменти информација
  • без конкретних детаља који су важни за причу
  • додиривање косе или покривање усана прстима

Како препознати да неко лаже?

Ако сумњате да неко не говори истину, обратите посебну пажњу на ове детаље:

1. Говор тела

Када је у питању откривање лажи, људи се често фокусирају на говор тела. Особа која лаже ће у неком тренутку постати нервозна и почети чудно да гестикулира или ће чак покушати да сакрије руке како би прикрила потенцијалне знакове откривања лажи. 

2. Изрази лица

Особа која лаже ће имати неправилан израз лица, као што је смех који не одговара ситуацији или претерано напет израз који је неадекватан у том тренутку.

3. Језички знакови

Понекад људи који лажу пренаглашавају своје тврдње како би их учинили убедљивијим. Вероватно ће ту мисао поновити неколико пута у причи како би се и сами уверили у то или ће, ако је могуће, повезати умешаност других људи са својом причом како би оно што говоре изгледало веродостојније.

Зашто је лагање тако тешко открити?
Истина је да не постоји универзални знак да неко лаже. Сви знаци, понашања и показатељи које су истраживачи повезивали са лагањем су само трагови који би могли открити да ли је особа искрена.

Следећи пут када будете покушавали да процените истинитост приче појединца, престаните да гледате клишеиране знакове и научите како да уочите суптилнија понашања која би могла бити повезана са лагањем. Када је потребно, заузмите активнији приступ и створите притисак да изношење лажи учините психички оптерећенијим тако што ћете замолити говорника да исприча причу обрнутим редоследом.

И на крају, верујте својој интуицији. Можда имате одличан интуитивни осећај за искреност у односу на непоштење. Научите да обраћате пажњу на њега.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas