Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Којом ногом улазите у кућу - левом или десном? Једна доноси несрећу, а друга мир и благостање

Према народним веровањима Римљана , јако је битно којом ногом ћете закорачити у свој дом

1678629675_ulazna-vrata.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Сви смо чули за народно веровање које каже да ако сте устали на леву ногу, цео дан ће вас пратити баксуз и ништа вам неће ићи од руке.

Ово веровање потиче ош од старих Римљана, који су веровали и да је веома важно којом ногом ћете ући у кућу. Заправо, сматрали су да није исто ако у кућу уђете десном или левом ногом.

Наиме, у народним веровањима често се одвајају лева и десна страна, тако да она десна представља јачу, добру, напреднију страну, док лева подразумева слабију, назадну страну, коју прати несрећа.

Тако у народу постоји изрека која каже да десни путеви воде према Богу, док су леви ђавољи путеви разврата, а уз то се везује и народно веровање да ће они који су устали на леву ногу пратити нерасположење и мање среће тог дана.

Тако се веровало да лева нога доноси несрећу, те да ће се догодити нешто лоше ако овом ногом пређете кућни праг, па су Римљани на то обраћали пажњу. Даље се ово веровање преносило све до данас, па многи верују да је веома битно на коју ногу су устали.

Наравно, ово су само веровања и нису поткована чињеницама, те више служе за забаву.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas