Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕШТЕНОМУЧЕНИК

Крштавао је неверне, исцељивао, али и био прогнан на БАЛКАН: Данас је празник СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА АПОЛИНАРИЈА

Ученик апостола Петра, родом из града Антиохије. Св. Петар га је узео са собом из Антиохије у Рим, и у Риму га је рукоположио за епископа града Равене.

1596613391_Depositphotos_35610817_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Дошавши у Равену Аполинарије је ушао у дом неког војника Иринеја, коме је исцелио сина од слепила, и кроз то обрати цео дом вери Христовој.

Прочитајте још: "Ком’ опанци, ком’ обојци": Знате ли како је настала ова изрека и ШТА ЗНАЧИ?

Исто тако исцелио је од неког тешког недуга и жену војеначалника Равенског, те је и његов сав дом крстио. По жељи војеначалника Аполинарије је остао у његовом дому на становању. Ту направи и једну домаћу цркву. И пребивао је у том дому 12 година, проповедајући Јеванђеље и крштавајући неверне.

Фото: СПЦ
Свештеномученик Аполинарије

Од незнабожачких старешина био је љуто мучен у више махова, али свесилна десница Божја подржала га је и спасла га. Најзад је био осуђен на прогонство у Илирик (на Балкан). Али лађа, на којој су путовали, разбила се од буре и потонула, и од свих путника спасе се само св. Аполинарије са два војника и три своја клирика.

Прочитајте још: Није се шишала ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ, коса јој је дуга скоро ДВА МЕТРА: Погледајте како изгледа модерна ЗЛАТОКОСА (ФОТО)

Чудесно тако спасени војници су поверовали у силу Бога Аполинаријевог и крстили су се. Тада је Аполинарије пошао проповедати Јеванђеље по целом Балкану, спуштајући се до Дунава. Потом се упути у Тракију, где је такође под великим притиском ширио Јеванђеље Господње. После 3 године рада на Балкану био је протеран натраг у Италију.

Прочитајте још: Овај предмет се свима налази у КУЋИ, изговарамо га ПОГРЕШНО, ево како је ПРАВИЛНО

Он је дошао у Равену, где су му се сви верни необично обрадовали. Чувши за ово старешине незнабожачке су писале цару Веспазијану о Аполинарију као мађионичару, и питали га да ли да га предају смрти као непријатеља њихових богова. На то је цар одговорио, да га не треба убијати него само тражити да принесе жртву боговима, или да се из града протера, јер вели: „не приличи се да се светимо некоме за богове, јер они сами могу се осветити непријатељима својим, ако се прогњеве.“ Но и мимо ове царске наредбе незнабошци су ударили на Аполинарија и ножевима га изболи. Од тешких рана овај слуга Божји је издахно и преселио се у царство Божје. Мошти св. Аполинарија почивају у Равени, у цркви његовог имена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas