Oglas
· · Komentari: 0
SVEŠTENOMUČENIK

Krštavao je neverne, isceljivao, ali i bio prognan na BALKAN: Danas je praznik SVEŠTENOMUČENIKA APOLINARIJA

Učenik apostola Petra, rodom iz grada Antiohije. Sv. Petar ga je uzeo sa sobom iz Antiohije u Rim, i u Rimu ga je rukopoložio za episkopa grada Ravene.

1596613391_Depositphotos_35610817_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Došavši u Ravenu Apolinarije je ušao u dom nekog vojnika Irineja, kome je iscelio sina od slepila, i kroz to obrati ceo dom veri Hristovoj.

Pročitajte još: "Kom’ opanci, kom’ obojci": Znate li kako je nastala ova izreka i ŠTA ZNAČI?

Isto tako iscelio je od nekog teškog neduga i ženu vojenačalnika Ravenskog, te je i njegov sav dom krstio. Po želji vojenačalnika Apolinarije je ostao u njegovom domu na stanovanju. Tu napravi i jednu domaću crkvu. I prebivao je u tom domu 12 godina, propovedajući Jevanđelje i krštavajući neverne.

Foto: SPC
Sveštenomučenik Apolinarije

Od neznabožačkih starešina bio je ljuto mučen u više mahova, ali svesilna desnica Božja podržala ga je i spasla ga. Najzad je bio osuđen na progonstvo u Ilirik (na Balkan). Ali lađa, na kojoj su putovali, razbila se od bure i potonula, i od svih putnika spase se samo sv. Apolinarije sa dva vojnika i tri svoja klirika.

Pročitajte još: Nije se šišala TRI DECENIJE, kosa joj je duga skoro DVA METRA: Pogledajte kako izgleda moderna ZLATOKOSA (FOTO)

Čudesno tako spaseni vojnici su poverovali u silu Boga Apolinarijevog i krstili su se. Tada je Apolinarije pošao propovedati Jevanđelje po celom Balkanu, spuštajući se do Dunava. Potom se uputi u Trakiju, gde je takođe pod velikim pritiskom širio Jevanđelje Gospodnje. Posle 3 godine rada na Balkanu bio je proteran natrag u Italiju.

Pročitajte još: Ovaj predmet se svima nalazi u KUĆI, izgovaramo ga POGREŠNO, evo kako je PRAVILNO

On je došao u Ravenu, gde su mu se svi verni neobično obradovali. Čuvši za ovo starešine neznabožačke su pisale caru Vespazijanu o Apolinariju kao mađioničaru, i pitali ga da li da ga predaju smrti kao neprijatelja njihovih bogova. Na to je car odgovorio, da ga ne treba ubijati nego samo tražiti da prinese žrtvu bogovima, ili da se iz grada protera, jer veli: „ne priliči se da se svetimo nekome za bogove, jer oni sami mogu se osvetiti neprijateljima svojim, ako se prognjeve.“ No i mimo ove carske naredbe neznabošci su udarili na Apolinarija i noževima ga izboli. Od teških rana ovaj sluga Božji je izdahno i preselio se u carstvo Božje. Mošti sv. Apolinarija počivaju u Raveni, u crkvi njegovog imena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas