Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Људи рођени у ОВОМ МЕСЕЦУ најчешће доживе СТО ГОДИНА: Стручњаци дали више могућих објашњења - Ново спроведено истраживање дало занимљиве податке

Постоји више могућих објашњења због чега људи рођени у овом месецу најчешће дочекају стоту

1676467604_shutterstock_1195014727.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Веровали или не, једна студија доказала је се у једном месецу у години рађа највише људи који ће доживети сто година, а објашњење стручњака прилично је логично.

Истраживачи Универзитета у Чикагу упоредили су податке о људима рођеним између 1880. и 1895. године који су живели 100 година или дуже с подацима њихових супружника, браће и сестара и приметили нешто интересантно.
Наиме, ова студија показала је да је већа вероватноћа да ће особе рођене у октобру живети најмање 100 година, у односу оне који су рођени у априлу.

Генетичари Леонид Гаврилов и Наталија Гаврилова прикупили су податке од 1.500 људи, рођених у наведеном периоду крајем 19. века. Они су решили да упореде ове налазе са браћом и сестрама ових лица јер су они имали слично окружење у детињству и, наравно, генетску позадину, односно са супружницима јер су с њима делили окружење у одраслом животу.

Зашто је већа вероватноћа да ће људи рођени у октобру живети 100 година?

Како је истакао Гаврилов, најпопуларнија је хипотеза да сезонске инфекције у раној фази живота чине дугорочну штету здрављу. То другим речима значи да су лица рођена на почетку сезоне грипа и прехлада често сачувана од њих из простог разлога да су тако мала су родитељи још уплашенији и опрезнији и не ризикују претерано са излагањем породице вирусима.

Друга могућа објашњења су сезонски мањак витамина или варијације у нивоу хормона, додао је Гаврилов, који је ову студију објавио у угледном научном листу Јоурнал оф Агеинг Ресеарцх 2011. године.

Он је истакао и да је овај ефекат био израженији пре 1889. године него после јер се, како истиче, "смртност од заразних болести временом смањивала крајем 19. века, што је посебно случај са летњим инфекцијама".

И млађе колеге сагласне су да је вероватно да дуг живот људи рођених у октобру утицало то што су били тек новорођенчад на почетку сезоне вируса.

– Можда је рођење у јесењем месецу – октобру – створило заштитни ефекат против излагања сезонским обољењима која могу да утичу на нечију дуговечност – каже др Несочи Океке Игбокве, лекарка интене медицине из угледне мреже независних пружалаца здравствених услуга у Њу Џерзију РWЈБарнабас Хеалтх.

Шта је са људима рођеним у осталим месецима?

Утврђено је и да људи рођени у септембру и новембру имају већу вероватноћу за дуг живот.

Оних који су на свет дошли у марту, мају и јулу и који доживе стоти рођендан има, међутим, 40 одсто мање него стогодишњака рођених у осталим месецима.

Још једна студија, у којој су анализирани подаци људи рођених на северној хемисфери, показала је да бебе рођене у јесен живе дуже од "пролећне деце".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas