· · Коментари: 0

Мало познате чињенице о "ХОРМОНУ ЉУБАВИ": Окситоцин игра веома важну улогу у многим процесима у телу

Студије дошле до занимљивих података

1676542889_shutterstock_573171940.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Окситоцин је колоквијално познат као "хормон љубави", али то можда није једина ствар за коју је одговоран. Укључен у људски одговор на стрес, спавање и друштвено повезивање, окситоцин игра важну улогу у много тога, поред романтике, секса и родитељства.

Могло би се чак рец́и да окситоцин, а не љубав, покрец́е свет. Окситоцин се производи у хипоталамусу, али се ослобађа у крвоток из оближње хипофизе. Електрична ексцитација неурона у хипоталамусу даје стимуланс за производњу и лучење окситоцина, истакли су стручњаци.

Попут антена које хватају сигнал, рецептори за окситоцин се налазе у ц́елијама широм тела. Као резултат, има неколико различитих ефеката.

Студија је тестирала нивое окситоцина у крвној плазми 163 младе одрасле особе, укључујуц́и 60 парова, три месеца након почетка њихове романтичне везе, и 43  самца. Парови су имали знатно вец́и ниво окситоцина од самаца, а парови који су остали заједно и даље су имали високе нивое окситоцина шест месеци касније.

Окситоцин је препознат као виталан код људи због њиховог друштвеног понашања. Ово знање потиче из лабораторијских студија на пацовима. Пацови нису заинтересовани ни за једно потомство осим за своје, али када им је дат окситоцин, ођедном су постали нежни и показали су мајчинско понашање према штенадима других женки.

Енергичност и алтруизам могу изгледати као чудне ствари у вези са хормонским одговором, али истраживање је показало да окситоцин заправо може утицати на то како се саосец́амо са другима, према Америчком удружењу психолога.

Њихов рад из 2007. описује овај однос између окситоцина и великодушности, напомињуц́и да су људи прилично великодушни једни према другима, често помажуц́и потпуним странцима кроз давање новца, времена, па чак и крви, упркос томе што немају директне користи за себе.

У студији су учесници били упарени, при чему је једном дато 10 долара, а другом ништа. Они који су добили додатни окситоцин дали су 21% више од својих 10 долара особи без новца у поређењу са онима који су добили плацебо и 10 долара, што указује да нас више окситоцина у нашим телима може учинити великодушнијим.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.