Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Особина коју тарже сви послодавци: Припремите се за разговор за посао

Пословни психолози са више од деценије искуства деле своја искуства о запосленима и кандидатима који аплицирају за посао.

1712660743_shutterstock_2027364494.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сваке године разговарају са доста стручњака из сфере људских ресурса, о томе шта им је најважније. Иако повремено имају бриге о томе како да се носе са трендовима као што је „тихо напуштање“, запошљавање добрих талената је увек на врху њихових листа приоритета.

Савесност је главна особина коју послодавци увек траже код нових радника. Ево шта то значи и зашто је тражено.

Можда сте упознати са моделом пет фактора, такође познатим као скуп особина личности великих пет.

  • Отвореност за искуство: огроман капацитет за радозналост и машту
  • Савесност: организованост, одговораност и посвећеност
  • Екстраверзија: друштвеност и енергичност у комуникацији
  • Љубазност: кооперативаност и несебичност
  • Емоционална стабилност: самопоуздање и уздржаност

Иако свака од ових особина може да буде важна за одређене позиције, савесност предвиђа учинак на многим пословима. То га чини универзално вредним за послодавце.

Савесност превазилази специфичне задатке посла. Врло често ће се почетна улога за коју је неко ангажован мењати како се потребе организације развијају. Дакле, вероватније је да ће запослени који имају ову особину постићи успех, без обзира која је њихова област рада.

Како можете показати савесност

Током процеса запошљавања, постоји неколико једноставних начина на које можете показати потенцијалним послодавцима да поседујете ову кључну особину.

Многе процене личности пре запошљавања су укорењене у горе наведеном шаблону, а послодавци их користе да би боље разумели знања, вештине, способности и карактеристике кандидата.

Затим следи сам интервју. Ефикасна питања за интервју често ће се тицати вашег претходног искуства и на који начин су ваше особине допринеле решавању проблема и како сте успели да савладате изазове. Такође прелазе питања која се тичу тога како ви сами себе процењујете и какве радне етике се придржавате. 

Када вам се постављају оваква питања, користите конзистентну структуру да бисте показали своју савесност: објасните контекст, опишите шта сте урадили, поделите са њима резултате и шта сте научили из искуства.

Регрутери и менаџери за запошљавање посматрају реакцију кандидата на позиве и е-пошту, тачност и професионализам, суптилне знакове који су сви показатељи савесности. Зато се појавите на време и редовно одговарајте на поруке, како бисте показали да се на вас може рачунати и да ћете озбиљно схватити посао.

Ово се наставља чак и након што добијете посао. Послодавци и менаџери узимају у обзир ситна понашања која указују на педантност и проактивност, пише сајт Цнбц.

Како да постанете савеснији

Ако нисте сасвим сигурни у свој ниво савесности, размислите. Можете разговарати са пријатељем или колегом о томе. Међутим, ако вам ове особине не долазе природно, то је у реду. Можда ћете моћи да пружите подршку тамо где је потребна са другачјим видом квалитета.

Интроверти се често исцрпе сталном друштвеном интеракцијом која је уобичајена на радним местима. Али и даље могу бити веома успешни тако што ће себи поставити границе и издвојити време за фокусирање и пуњење.

Ако нисте најприродније организовани, идентификујте алате који ће вам помоћи да останете у току са стварима, било да је то дигитални асистент, обука за управљање временом или недељни преглед календара.

Савесност је особина коју ће послодавци увек тражити. За људе који озбиљно желе да пронађу посао који испуњава, од суштинског је значаја да буду верни себи. Запамтите да је реч о нечему на чему можете радити, тако да уколико је не поседујете, можете да је развијете временом, уколико будете желели.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas