Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЛАВА

МИТРОВДАН- слава посвећена Светом великомученику Димитрију, ове године се слави са мрсном ТРПЕЗОМ

Многобројне српске породице 8.новембра славе крсну славу

1667477323_Foto-Nnenad-Zivanovic.jpg
Фото: Ненад Зивановиц
Oglas

Српска Православна Црква 8.новембра слави великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан.
Овај датум се по предању означава као доба године када почиње зима, и као хајдучки растанак. Од давнина постоји изрека: ''Митровданак хајдучки растанак; Ђурђевданак хајдучки састанак''.
У српском народу Митровдан спада у једну од већих слава, а Свети великомученик Димитрије Солунски, кога
православне цркве славе, рођен је у Солуну у 3.веку нове ере, где је постављен на очево место за војводу.

          

Фото: Архива новости
 
Солунски Хришћани Димитрија су тајно сахранили, а на месту његовог гроба касније је подигнута црква, и проглашен је заштитником града Солуна. Посвећено му је више од 120 храмова у српској цркви, а Сремска Митровица га нарочито прославља, те се на грбу овог града налази од 1388.године.

Прочитајте још: МНОГИ ПРАВЕ ПРАВЕ ГРЕШКУ: Да ли знате како се правилно честита СЛАВА?

На Митровдан, чувени хајдучки растанак из народних песама, обичај је да се отпуштају слуге којима је истекао 
уговор, и изнајмљују нови. Многобројне су српске породице које на овај датум славе крсну славу. По предањима, ако на овај дан пада снег, каже се да је Свети Димитрије дошао на белом коњу, ако је облачно-чека нас топла зима. Ако је ведро тог дана, по народним веровањима зима пред нама биће оштра.

Прочитајте још: Успева баш свима: Ево како најлакше да направите СЛАВСКИ КОЛАЧ (КОРАК ПО КОРАК)

Многобројне су српске породице које на овај датум славе крсну славу. Митровдан се слави са посном трпезом уколико овај датум пада у среду или петак, а осталим данима се слави мрсно, као ове године, када је 8.новембра уторак. Постоји веровање да уочи Митровдана треба остати код куће, јер ко ту ноћ не проведе кући, целе године ће ноћити по туђим кућама.

БОНУС ВИДЕО: 



 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas