· · Komentari: 0
SLAVA

MITROVDAN- slava posvećena Svetom velikomučeniku Dimitriju, ove godine se slavi sa mrsnom TRPEZOM

Mnogobrojne srpske porodice 8.novembra slave krsnu slavu

1667477323_Foto-Nnenad-Zivanovic.jpg
Foto: Nenad Zivanovic

Srpska Pravoslavna Crkva 8.novembra slavi velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.
Ovaj datum se po predanju označava kao doba godine kada počinje zima, i kao hajdučki rastanak. Od davnina postoji izreka: ''Mitrovdanak hajdučki rastanak; Đurđevdanak hajdučki sastanak''.
U srpskom narodu Mitrovdan spada u jednu od većih slava, a Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga
pravoslavne crkve slave, rođen je u Solunu u 3.veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu.

          

Foto: Arhiva novosti
 
Solunski Hrišćani Dimitrija su tajno sahranili, a na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, i proglašen je zaštitnikom grada Soluna. Posvećeno mu je više od 120 hramova u srpskoj crkvi, a Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, te se na grbu ovog grada nalazi od 1388.godine.

Pročitajte još: MNOGI PRAVE PRAVE GREŠKU: Da li znate kako se pravilno čestita SLAVA?

Na Mitrovdan, čuveni hajdučki rastanak iz narodnih pesama, običaj je da se otpuštaju sluge kojima je istekao 
ugovor, i iznajmljuju novi. Mnogobrojne su srpske porodice koje na ovaj datum slave krsnu slavu. Po predanjima, ako na ovaj dan pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno-čeka nas topla zima. Ako je vedro tog dana, po narodnim verovanjima zima pred nama biće oštra.

Pročitajte još: Uspeva baš svima: Evo kako najlakše da napravite SLAVSKI KOLAČ (KORAK PO KORAK)

Mnogobrojne su srpske porodice koje na ovaj datum slave krsnu slavu. Mitrovdan se slavi sa posnom trpezom ukoliko ovaj datum pada u sredu ili petak, a ostalim danima se slavi mrsno, kao ove godine, kada je 8.novembra utorak. Postoji verovanje da uoči Mitrovdana treba ostati kod kuće, jer ko tu noć ne provede kući, cele godine će noćiti po tuđim kućama.

BONUS VIDEO: 



 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.