Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МОГУ ЛИ ЖИВОТИЊЕ НАМИРИСАТИ СТРАХ: Занимљивим експериментом научници дошли до одговора

Животиње су познате по својим изванредним чулима - оне чују оно што људско ухо не региструје, виде много боље и могу да намиришу много тога што наши рецептори у носу ни не осећају. Али - могу ли намирисати људски страх?

1709802372_shutterstock_1144942076.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сигурно сте се макар једном нашли у ситуацији да вам неко каже "Ако се плашиш, немој прилазити животињи", уз аргумент да она може намирисати страх и одреаговати агресивније него иначе. Да ли је то само још један у низу митова или ова тврдња има и научно упориште открили су истраживач Плотин Жардат и његов тим са Универзитета Тур у Француској.

Занимљивим експериментом научници дошли до одговора

Како би одговорили на питање које мучи многе власнике љубимаца, а још више оних који се животиња боје, научници су спровели занимљив експеримент. Добровољцима су пуштани видео-снимци различитог садржаја, при чему је акценат био на веселим или страшним сценама.

Потом су прикупљени и узорци зноја који су они лучили приликом гледања записа и од њих затражено да идентификују своје емоције - јесу ли били радосни или уплашени. Тупфери са сакупљеним узорцима давани су коњима и затим је посматрана њихова реакција.

Могу ли животиње намирисати страх

"Испрва нисмо били сигурни могу ли коњи разликовати мирисе. Али, када су коњима давани узорци зноја људи који су гледали весели садржај, они су за мирисање користили само леву нозрву. Будући да код свих сисара хемисфере мозга имају различите функције, у емоционалном контексту можемо закључити да су они ове узорке перципирали као позитивне", рекао је главни аутор студије.

Са друге стране, када су коњима дати узорци зноја људи који су гледали заструшујуће сцене, њихова реакција је била потпуно другачија. Не само да су их "анализирали" дуже, већ су за то користили и обе ноздрве. Ово не значи нужно да су могли да намиришу страх код људи, већ да животињске њушке ипак осећају разлику у мирисима која се луче у различитим емоционалним стањима људи.

И претходне студије су сугерисале да животиње могу намирисати страх

Експеримент са коњима није први овог типа, преноси Лајв Сајенс. И 2018. године су научници покушавали да одгонетну ову мистерију, додуше уз помоћ паса. Принцип узимања узорака био је исти, а њихово откриће такође је указивало на то да животиње могу намирисати страх код људи. Понашање паса се, пак, разликовало.

Истраживачи су открили да су пси реаговали другачије када би осетили мирисе човека који се плаши и оног који је потпуно миран и срећан. У присуству мириса уплашеног човека, пас би тежио да што више приђе власнику који је био у истој просторији, док би, када би намирисао срећу, он тежио ка интеракцији са другим учесницима експеримента.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas