Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мудри савети МОНАХА са Хиландара: Могу вам помоћи да из тешких животних борби изађете као бољи људи

Епископ Мелентије је био хиландарски подвижник, а иза себе је оставио савете који крију суштину живота

1695125710_Foto-Shutterstock-Vikipedia.jpg
Фото: Схуттерсток, Википедиа
Oglas

Мудри савети монаха са Хиландара увек нам помажу да излечимо душу и пребродимо недаће које су нас снашле, излазећи из борбе са животним олујама као бољи људи. Епископ Мелентије Хиландарац рођен као Љубомир Вујић у Ваљеву 1857. године, био је епископ тимочки и хиландарски подвижник. Када се замонашио добио је име Мелантије. Иза себе је оставио мноштво савета, који крију сушртину живота.

Смерни Мелентије епископ тимочки:

Ма шта предузимао да радиш ради са стрпљењем па ће ти Бог помоћи у свему, ма шта се десило с тобом.

Пази, не подај се тузи не буди малодушан.

Буди расположен у свему ма шта чинио по вољи Божијој.

Не јадикуј и не тугуј због рђавих мисли које те нападају, јер те Господ неће заборавити, нарочито ако будеш те помисли, које те узнемирују, мушки одбијао. То ће ти уједно послужити у духовном напредовању твоме, у чему ће ти и благодат Божија помоћи.

Храброст и јунаштво јесте непоколебљивост у истини и одбијање напада непријатељских. Ако им ти не устукнеш, они ће устукнути и неће ти више досађивати.

И дању и ноћу сећај се грехова својих и оплакуј их.

Нека ти је лице вазда тужна изгледа, да би се у тебе уселио страх Божји.

Не сматрај себе да што вредиш.

Заволи смерност, она ће ти све грехе покрити.

Буди понизан кроз све дане живота твога.

Онога, који је слабији од тебе у добрим делима, сматрај за себи равна, а онога који је теби раван сматрај за много већега од себе.

Не завиди ономе, који у добру напреднији од тебе. Прекрасно би било, кад би ти све људе сматрао за веће и боље од себе. Тада би сам Бог био с тобом.

Не дружи се с гордељивцем, већ са кротким и благим.

Буди у свему скроман: у покрету тела, у говору, у оделу, у седењу, у устајању, у соби својој, у свему, пред сваким и свачим.

Ако те почну хвалити за твоја добра дела, не радуј се томе и не наслађуј. Скривај своја добра дела што више можеш. Не допуштај коме да их износи и у опште потруди се да те људи не хвале.

Ако би те ко невина укорео за какав грех кога ти ниси учинио, не љути се, већ се смири, а Бог ће те за то наградити.

Навикни језик твој да говори: опрости ми, па ће се у теби уселити кротост и смерност.

Ако би те ко чак и увредио говори му: опрости ми брате, јер оваква смерност разрушава све замке ђавоље.

Воли рад. Свима и свакоме буди покоран. Уста нек су ти стрпљива, па ћеш постати кротак. Кротост и смерност привући ће на те опроштај свих твојих грехова.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas