Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

На данашњи дан изашла је ПРВА епизода "Том и Џерија": Култни цртани слави 84. рођендан

Прва епизода "Том и Џерија" изашла је 1940. године и била је најдужа од свих

1707557291_afd0dd6b51607f1bcc9e8710a3e6b7d5114839a0.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен/ WБ Кидс
Oglas

Прича о мачку Томију и мишу Џерију који живе у истој кући и стално се надмудрују, редовно се завршавала тако што је Том остајао бесан, а Џери је успевао да дође до жељеног циља, уз пуно јурњаве и духовитих ситуација.

Двојац је измишљен у МГМ-овом одељењу за анимацију, где су радили аутори Бил Хана и Џо Барбера, који су се трудили да достигну успех других студија који су постигли успех са ликовима попут Мики Мауса и других, преноси ББЦ. Аутори, који су тада имали мање од 30 година, почели су да смишљају своје идеје, Барбера је рекао да му се свиђа једноставан концепт цртаног филма о мачки и мишу уз сукобе и јурњаву иако је то до тада било урађено безброј пута.

Прва епизода објављена је 1940. године, постигла је огроман успех и чак донела студију номинацију за Оскара за најбољи анимирани кратки филм. Са дужином већом од девет минута ово је најдужи Том и Џери цртани филм икада направљен.

Према речима Барбере, није се много дискутовало о томе да ли ће ликови разговарати, али уз велики успех немих филмова са Чарли Чаплином, аутори су знали да ликови могу да буду забавни и без дијалога. У наредних 20 година, Хана и Барбера надгледали су производњу више од 100 кратких цртаних филмова о познатој мачки и мишу, а за сваки су требале недеље да се направе и коштали су по 50.000 долара, због чега се сваке године правило тек по неколико популарних цртаћа.

"Има нешто у анимацији. То је евергрин који не бледи. То је као и када гледате слику из 18. или 19. века и још вам говори." рекао је историчар цртаних филмова Џери Бек.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas