Oglas
· · Komentari: 0

Na današnji dan izašla je PRVA epizoda "Tom i Džerija": Kultni crtani slavi 84. rođendan

Prva epizoda "Tom i Džerija" izašla je 1940. godine i bila je najduža od svih

1707557291_afd0dd6b51607f1bcc9e8710a3e6b7d5114839a0.jpg
Foto: Youtube printscreen/ WB Kids
Oglas

Priča o mačku Tomiju i mišu Džeriju koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao besan, a Džeri je uspevao da dođe do željenog cilja, uz puno jurnjave i duhovitih situacija.

Dvojac je izmišljen u MGM-ovom odeljenju za animaciju, gde su radili autori Bil Hana i Džo Barbera, koji su se trudili da dostignu uspeh drugih studija koji su postigli uspeh sa likovima poput Miki Mausa i drugih, prenosi BBC. Autori, koji su tada imali manje od 30 godina, počeli su da smišljaju svoje ideje, Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu uz sukobe i jurnjavu iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta.

Prva epizoda objavljena je 1940. godine, postigla je ogroman uspeh i čak donela studiju nominaciju za Oskara za najbolji animirani kratki film. Sa dužinom većom od devet minuta ovo je najduži Tom i Džeri crtani film ikada napravljen.

Prema rečima Barbere, nije se mnogo diskutovalo o tome da li će likovi razgovarati, ali uz veliki uspeh nemih filmova sa Čarli Čaplinom, autori su znali da likovi mogu da budu zabavni i bez dijaloga. U narednih 20 godina, Hana i Barbera nadgledali su proizvodnju više od 100 kratkih crtanih filmova o poznatoj mački i mišu, a za svaki su trebale nedelje da se naprave i koštali su po 50.000 dolara, zbog čega se svake godine pravilo tek po nekoliko popularnih crtaća.

"Ima nešto u animaciji. To je evergrin koji ne bledi. To je kao i kada gledate sliku iz 18. ili 19. veka i još vam govori." rekao je istoričar crtanih filmova Džeri Bek.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas