Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научите да кажете "НЕ": Седам трикова који ће вам у томе помоћи

Стратегије које ће вам помоћи дад одбијете ствари које не желите

1681290329_1680616695_shutterstock_1614264181-kolutanje-ocima-naslvona-64367459dc773.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свима нама се догађа да из неког разлога не можемо да одбијемо позив за дружење или услугу које заиста не желимо ни да дамо ни да учинимо. И није ствар само у дружењу, има ту стотине начина да неко од нас да више него што је спреман а све зато што има потребу да нон-стоп удовољава другима. На српском језику термин пеопле плеасерс преводимо као удовољивач, што мало рогобатно звучи али и прецизно објашњава ту стаклну и исрпљујућу потребу да удовољимо и задовољимо све око нас без обзира на степен блискости или важност односа.

Прекините са овом животном заврзламом због које се стално осећате лоше и усвојите нове стратегије понашања које ће вам олакшати да кажете „НЕ“: 

1. „Ово није време које ми одговара али знам ко може да ти помогне.“

Овај трик примењујте у ситуацијама када од вас новајлија или почетник тражи савет или консулатцију како би се попео на хијерархијској лествици.. Уколико можете, изаберите да га преусмерите на праву адресу и љубазно објасните да нешто није ваше уже поље деловања.

2. „Хвала на позиву али морам да одбијем, јер сам већ преузела превише обавеза на себе.“

Стручњак за комуникацију Мајкл Томпсон објашњава да је ова једноставна реченица изузетно делотворна када желите да одбијете некога, јер се обраћа оном делу саговорникове личности који је и сам на себе вероватно преузео превише обавеза.

3. Користите умекшано „не“

Како не бисмо звучали и деловали грубо и арогантно, уместо „НЕ“, често улазимо у објашњења, изговоре, причање прича о разлозима зашто нешто не можемо. Умекшано „не“ нам омогућава да нежно али одлучно одбијемо нешто уз најкраће могуће објашњење. Најбоље је користити ову стратегију у односима са релативно блиским људима и то онима за које процењујете да ће ваше кратко објашњење прихватити без даљих притисака. Кажите „не“ а онда понудите објашњење у максимално 3 до 4 реченице (на пример: „Не, нећу моћи у уторак на кафу. За тај дан имам заказано већ превише обавеза и не бих могла да убацим још нешто у распоред.“)

4. „Волела бих да могу, али постоје друге ствари које сам већ обећала.“

Аутор Рајан Холидеј наводи да сваки пут када кажемо „да“ нечему, уједно смо рекли и „не“ нечему другом. Ако пристанемо на пиће после посла, рекли смо не вечери са породицом. Ако у недељу пре подне пролазимо бизнис план за за другаричин посао, рекли смо „не“ нашем часу пилатеса или шетњи са партнером. И овде не треба да се увлачите у објашњавања и предугачке приче. Довољно је јасно да сте већ нечему или некоме другом рекло „да“.

5. „Радо ћу ти помоћи, а с обзиром да је посао у питању волела бих да утврдимо неку надокнаду.“

Увек је незгодно када од вас тражи неку професионалну услугу у непословном окружењу. Фриленсерка Ана Кодреа-Радо има јединствено решење: „пицк yоур браин фее“. Ова ситуација вам је сигурно позната када у некој области имате информације и знање, а друга особа „само хоће да вас приупита за неколико ствари“. Како да препознате ово понашање? Знате оно када вас неко позове на кафу, а разговор се претвори у неформалне консултације о бизнис плановима које особа касније спроведе у дело, а ви останете исцрпљени? Или мало мало па вас зове да вас „пита само још ово“. Тражење хонорара за ове консултанске сесије ће свакако умањити и број људи који ће од вас захтевати пробоно сесије.

6. „Хвала на питању али ја (то) не радим.“

Када нешто не желите да радите, пробајте да кажете да оно што се тражи од вас једноставно НЕ радите. Не да не можете - једноставно не радите! На пример, пријатељица зна да правите одличне постове за инстаграм и замоли вас да јој за неку прилику издизајнирате презентацију од 20 слајдова. Њједностанији одговор је „Ја то не радим.“

7. „Морам да одбијем због разлога које не могу да ти кажем.“

Ово је заиста евергрин за све вас који се борите против свог унутрашњег „удовољавача“. Имате тајне разлоге и то је сасвим довољно као објашњење за вашег саговорника.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas