Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научници објашњавају: Зашто имамо утисак да време пролази брже што смо старији

Како старимо, тако нам се чини да време пролази брже. Сада су научници открили и због чега је то тако

1659552537_aron-visuals-BXOXnQ26B7o-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Од старијих рођака, бака и дека, често чујемо да им је време брзо прошло и као да је јуче било кад су били млади. Они нам деле савете како треба искористити сваки моменат јер је живот кратак. Неретко и сами запажамо да нам време брзо пролази како сазревамо и старимо.

Научници покушавају да објасне овај феномен. ПРави разлог се још увек не зна, али постоји више теорија.

Прочитајте још: У дневнику свог сина прочитала је нешто УЖАСНО и ПРИЈАВИЛА ГА ПОЛИЦИЈИ: О овој мајци бруји цео свет (ВИДЕО)

Постоји много теорија о томе и истраживачи још увек покушавају да пронађу одговор на ово питање. Чини се да различите ствари доводе до тога. Када је у питању старење, главна ствар око које се све теорије слажу је да када смо млађи, пошто први пут доживљавамо много стимуланса, нашем мозгу треба више времена да обради информације – објашњава докторка Хана Пател, и додаје:

– Што више нових сец́ања и искустава ствара наш мозак, то је наша перцепција времена дужа. Дакле, како старимо, наша перцепција времена се мења.

Вил Донели, суоснивач и стручњак за бригу у компанији “Лоттие”,објашњава да нека истраживања сугеришу да је кроз године нашем мозгу потребно више времена како би обрадио информације, те да нам се и у складу са тим мења перцепција.

– Као резултат тога, више “стварног“ времена пролази између сваке визуелне слике коју обрађује наш мозак, тако да се перцепција времена убрзава – рекао је Вил.

Исти утисак јавља се и код људи који проводе дане радећи исте ствари.

– Ово је повезано са нашим мозговима који су изложени истим стимулансима. Нова искуства и учење су оно што се памти, а немање нечега на пта бисмо се могли фокусирати у дану, такође ће створити утисак да време пребрзо пролази – сматра докторка Пател.

Стручњаци ипак сматрају да понављање истих ствари из дана у дан, заправо и није лоше:

– Прац́ење познате рутине помаже да се дан структурира. То вам такође може донети удобност и смањити ниво стреса, посебно када старите. То често виђамо код штиц́еника домова за старе – рутина осигурава да се осец́ају опуштено – рекао је Донели.

Међутим, перцепција брзог проласка времена може утицати на наше ментално здравље:

Време може бити стресан концепт за све нас на различите начине. Уколико не будемо “пажљиви” или не осетимо да време пролази поред нас, можемо да постанемо анксиозни или да будемо под стресом, што може довести до проблема са менталним здрављем – тврди докторка Пател.

Прочитајте још: Стручњаци сматрају да су НАЈПАМЕТНИЈИ ЉУДИ рођени у ОВОМ МЕСЕЦУ: Постоји један разлог за то

Она препоручује да сваког дана урадимо нешто ново и другачије, али и да своје задатке обављамо концентрисано, а не механички. 

– Учење нове вештине или активности, промена рутине или додавање једне нове ствари у рутину сваког дана, такође ц́е помоц́и да створимо више успомена и успоримо наше дане – објашњава она.

– Иако наша перцепција времена може да се успорава како старимо, не мора да буде тако. Истраживање нових места, испробавање нових ствари и наставак активности у којима уживате су важни за ваше здравље, добробит и уживање. Никада нисте превише стари да стекнете неко ново искуство – исто сматра и доктор Донели.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas