· · Коментари: 0

Научници са Харварда тврде: Ако урадите ове ТРИ СТВАРИ ПРЕ СПАВАЊА, веће су шансе да ћете се СЕЋАТИ ШТА СТЕ САЊАЛИ

Ако заборављате шта сте сањали, уз помоћ ове три методе много су веће шансе да ћете запамтити снове

1682500859_shutterstock_521728069.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ако се пробудите при крају РЕМ фазе, вероватно ћете се сећати снова. До тога можете да дођете и тако што ћете неколико пута пред спавање поновити да ћете их се ујутро сетити, што ће мозак да схвати као задатак. Докторка Дедра Ли Барет, професорка психологије са Харварда и ауторка књиге о квалитетном спавању и сањању, каже да људи који су склони аналитичком погледу на свет и размишљању чешће се сећају својих снова, за разлику од оних који су усредсређени на суштину.

Она каже да снови настају кад уђемо у РЕМ фазу сна, током које су снижени откуцаји срца, крвни притисак и дисање је успорено.

- Ако се пробудите при крају РЕМ фазе, кад се тело тек припрема за друге фазе сна обично се сећате својих снова. До тога можете да дођете и вежбањем - каже она, док њен колега с Харварда др Роберт Стикголд каже да 80 посто људи који се раније нису сећали снова након вежби успеју у томе. Њих двоје препоручују три ствари:

Попијте три пуне чаше воде

Пола сата до сат времена пре спавања попијте три пуне чаше воде. Због тога ћете се чешће будити, што би могло да помогне у томе да се присетите снова. Осим тога, пред спавање угасите телевизор и препустите се читању неке књиге која ће вас опустити или слушању умирујуће музике.

Задатак за мозак

Покушајте пре спавања три пута да поновите: "Кад се пробудим, сетићу се својих снова". Тако ће мозак то да препозна као обавезу и један од приоритета, што повећава шансе да се присетите снова.

Осим тога, ставите крај кревета оловку и папир како бисте, ако се пробудите током ноћи, могли да запишете детаље сна којих се сећате. Јер, како прође време, обично их заборављамо. А читање белешки може да помогне да их се присетите.

Будите се полако

Најгора ствар коју можете да урадите јесте да се пробудите и одмах окренете према партнеру или назовете пријатељицу да бисте им препричали сан. Тако ћете се концентрисати на препричавање, а не на оно што сте "видели" у сну - слике, звукове, симболе.

Уместо тога, задржите се у полусну и "прођите" још једном кроз те слике. Поново репродуковање слика из сна помоћи ће вам да запамтите што више детаља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ