Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Одлагање послова подстиче КРЕАТИВНОСТ!

Амерички научници установили.

1607069645_Depositphotos_423874884_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Одлагање неизбежних задатака не сматра се позитивном особином, али амерички научници недавно су установили да отезање може имати и позитиван учинак на крајњи исход, јер неке људе чини креативнијима.

Резултати истраживања

Истраживања су показала да 20 посто или петина одраслих људи редовно оклева, а код младих тај проценат расте до 80 посто. Професор на Wхартон Бусинесс Сцхоол у Филаделфији, Адам Грант каже да га је на помисао о одлагању као позитивном фактору подстакла изјава једне од најкреативнијих студенткиња која му је рекла да су јој најоригиналније замисли пале на ум након раздобља оклевања и одуговлачења. 

Прочитајте још: ВРЕМЕ ИЛИ НОВАЦ: Шта би вас учинило срећнијима?ВРЕМЕ ИЛИ НОВАЦ: Шта би вас учинило срећнијима?

Професорка Универзитета Wисцонсин Јихае Схин истражила је ту хипотезу пратећи рад запослених у две фирме. Анализирала је колико често радници одуговлаче у обављању послова, а потом су њихови надређени оценили у коликој су мери појединци били креативни.

Схин је закључила да су се радници који су одлагали послове показали најкреативнијима. Професор Грант у својој књизи "Како су неконформисти изменили свет" пише да је прва замисао која нам падне на ум најчешће и најконвенционалнија, а одлагање појединцу омогућује да му мисли одлутају, што неке води до иновативног начина размишљања.

Прочитајте још: Научници не знају одговор: Непознати ОБЈЕКАТ пролетео поред Земље

Подсећа да су неки од највећих тренутака у људској историји резултат одлагања. Међу њима су чувени говор Мартина Лутера Кинга "Сањам.." и Да Винцијева "Мона Лиза".

Фото: Депозит

- Највећи говори у историји најчешће су прерађивани у последњи тренутак, због чега је за говорницом било пуно флексибилности и импровизирања, за разлику од говора написаних месецима раније - казао је Грант.

- Подсећам и да је Леонардо Да Винци провео пуних 16 година радећи на свом ремек-делу Мона Лизи. Осећао се лоше јер је стално отезао с довршавањем, а о томе је писао и у свом дневнику.

Прочитајте још: Полиција остала у шоку: Нису могли да поверују шта жена носи у "трудничком" стомаку (ФОТО)

Тескоба и нервоза

Када је почео да слика Мона Лизу неке му сликарске технике нису биле познате, а с годинама и новим сазнањима створио је ремек-дело, каже Грант. Но предуго одуговлачење извршења неизбежних задатака може и да угрози креативност, упозорава професор Грант, додајући да због одлагања ствари за задњи тренутак појединци толико пожуре с послом да примене најједноставнију замисао, уместо неке оригиналне за коју им треба више времена.

Прочитајте још: Нучници објашњавају који је трик за БРЖЕ УЧЕЊЕ

У чланку објављеном у Неw Yорк Тимесу професор Грант је поручио:

- Ако сте склони одлагању, следећи пут кад почнете да се осећате кривим или посрамљеним зато што оклевате да започнете неки посао или задатак, сетите се да права количина одуговлачења може да резултира креативношћу. Али ако спадате у групу људи које одуговлачење чини тескобним и нервозним, не чекајте на тренутак креативности на овај начин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas