Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРИ СУ 500 ГОДИНА, А СВИ СУ ПОЛУДЕЛИ ЗА ЊИМА: Савети Леонарда да Винчија за дуг живот су и данас злата вредни

Славног италијанског уметника највише знамо по ремек-делима попут “Мона Лизе” и “Тајне вечере”, али он је био и научник, инжењер, математичар, музичар, вајар, астроном, архитекта, зоолог... и нутрициониста.

1700048713_Untitled.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Белешке Леонарда да Винчија показују да је он имао свест о томе колико су важни квалитетна храна, ваздух и вода за здрав организам. Те белешке дају практичне савете који се односе на понашање, здравље, исхрану и физичку активност, али и на окружење у којем човек живи. Иако су писане пре више од пет векова, већина је лако применљива и данас.

Неки од савета су следећи:

Ако желите да будете здрави, придржавајте се овог режима: немојте јести кад немате апетит и вечерајте лагану храну. Жваћите добро, и шта год унесете у себе, требало би да буде добро кувано и од једноставних састојака.

* Чувајте се љутње и избегавајте загушљив ваздух.

* Останите да стојите неко време након оброка.

* Узимање лека је лош савет.

* Не спавајте у подне.

* Помешајте вино с водом, узимајте га помало, али не између оброка, нити на празан стомак.

* Не одлажите одлазак у тоалет.

* Ако вежбате, нека не буде превише напорно.

* Немојте лежати са стомаком према горе и главом према доле.

* Добро се покријте ноћу.

* Одморите главу и будите ведри.

* Не будите безобзирни и држите се дијете.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas