Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Одвојите време за себе и научите да кажете "не": Осам корака до бољег менталног здравља

Месец октобар је познат као месец менталног здравља

1697108089_shutterstock_2198107015.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Откријте 8 корисних ствари које можете урадити за себе током овог периода!

Комуницирајте и повежите се са другима

Аутентичне везе са вољеним особама су неопходне за ментално здравље. Овог месеца покушајте да проведете време са пријатељима и породицом, отворено комуницирајте и делите своје мисли и осећања. Закажите састанке са пријатељима и стално разговарајте телефоном са својом породицом.

Планирајте редовне паузе

Заузет распоред може довести до менталне исцрпљености. Обавезно правите редовне паузе да се опустите и одвојите од стреса. Шетња у природи или само 30 минута одмора могу учинити чуда за ваше благостање.

Поставите мале и опипљиве циљеве

Постављање реалних циљева за себе може вам помоћи да се осећате мотивисаније и испуњеније. Будите реални према себи и свом распореду. Ако се иначе будите у 12 сати, не можете изненада рећи да ћете почети да се будите у 5 ујутру и да ћете трчати 3 км. Разбијте своје велике циљеве на мале кораке и прославите сваки успех.

Одвојите време за себе

Важно је да обратите пажњу на себе и волите себе, баш онаквима какви јесте. У тако ужурбаном свету, одвојите време за активности које вам доносе радост и задовољство, било да је у питању читање, сликање, кување или било шта друго што вас чини срећним. Ове ствари могу изгледати мале, али су заиста важне када је у питању ваше благостање.

Развијте своју креативну страну

Учешће у креативним активностима, као што су сликање, цртање, скулптура, музика или писање може бити терапеутско и може вам помоћи да изразите своје емоције и мисли на позитиван начин. Идите на изложбе, концерте, прочитајте добру књигу или покушајте да изразите своје емоције кроз писање. Све ове активности ће имати терапеутски ефекат за вас.

Научите да кажете "не"

Немојте се плашити да поставите јасне границе и одбијете одговорности или захтеве који могу негативно утицати на ваше ментално здравље. Важно је научити да кажете „не“ када осећате да се не можете суочити са ситуацијом. Немојте чекати док вам не понестане енергије и не можете ништа учинити за себе. Делујте рано и водите рачуна о себи.

Проведите време у природи

Изаберите да проведете време на отвореном и повежите се са природом. Шетња у шуми, планинама или парковима може имати умирујуће и ревитализирајуће дејство на ум. Можете добити јасноћу о одређеним стварима и чак се можете боље одморити. Такође можете покушати да у своју дневну рутину укључите шетњу снаге.

Рутина спавања

Октобар може бити идеалан месец за креирање распореда спавања. Покушајте да идете у кревет у исто време сваке ноћи. Одустаните од времена проведеног на Инстаграму пре спавања и изаберите, уместо тога, да прочитате неколико страница књиге коју сте дуго желели да почнете.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas