Oglas
· · Komentari: 0

Odvojite vreme za sebe i naučite da kažete "ne": Osam koraka do boljeg mentalnog zdravlja

Mesec oktobar je poznat kao mesec mentalnog zdravlja

1697108089_shutterstock_2198107015.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Otkrijte 8 korisnih stvari koje možete uraditi za sebe tokom ovog perioda!

Komunicirajte i povežite se sa drugima

Autentične veze sa voljenim osobama su neophodne za mentalno zdravlje. Ovog meseca pokušajte da provedete vreme sa prijateljima i porodicom, otvoreno komunicirajte i delite svoje misli i osećanja. Zakažite sastanke sa prijateljima i stalno razgovarajte telefonom sa svojom porodicom.

Planirajte redovne pauze

Zauzet raspored može dovesti do mentalne iscrpljenosti. Obavezno pravite redovne pauze da se opustite i odvojite od stresa. Šetnja u prirodi ili samo 30 minuta odmora mogu učiniti čuda za vaše blagostanje.

Postavite male i opipljive ciljeve

Postavljanje realnih ciljeva za sebe može vam pomoći da se osećate motivisanije i ispunjenije. Budite realni prema sebi i svom rasporedu. Ako se inače budite u 12 sati, ne možete iznenada reći da ćete početi da se budite u 5 ujutru i da ćete trčati 3 km. Razbijte svoje velike ciljeve na male korake i proslavite svaki uspeh.

Odvojite vreme za sebe

Važno je da obratite pažnju na sebe i volite sebe, baš onakvima kakvi jeste. U tako užurbanom svetu, odvojite vreme za aktivnosti koje vam donose radost i zadovoljstvo, bilo da je u pitanju čitanje, slikanje, kuvanje ili bilo šta drugo što vas čini srećnim. Ove stvari mogu izgledati male, ali su zaista važne kada je u pitanju vaše blagostanje.

Razvijte svoju kreativnu stranu

Učešće u kreativnim aktivnostima, kao što su slikanje, crtanje, skulptura, muzika ili pisanje može biti terapeutsko i može vam pomoći da izrazite svoje emocije i misli na pozitivan način. Idite na izložbe, koncerte, pročitajte dobru knjigu ili pokušajte da izrazite svoje emocije kroz pisanje. Sve ove aktivnosti će imati terapeutski efekat za vas.

Naučite da kažete "ne"

Nemojte se plašiti da postavite jasne granice i odbijete odgovornosti ili zahteve koji mogu negativno uticati na vaše mentalno zdravlje. Važno je naučiti da kažete „ne“ kada osećate da se ne možete suočiti sa situacijom. Nemojte čekati dok vam ne ponestane energije i ne možete ništa učiniti za sebe. Delujte rano i vodite računa o sebi.

Provedite vreme u prirodi

Izaberite da provedete vreme na otvorenom i povežite se sa prirodom. Šetnja u šumi, planinama ili parkovima može imati umirujuće i revitalizirajuće dejstvo na um. Možete dobiti jasnoću o određenim stvarima i čak se možete bolje odmoriti. Takođe možete pokušati da u svoju dnevnu rutinu uključite šetnju snage.

Rutina spavanja

Oktobar može biti idealan mesec za kreiranje rasporeda spavanja. Pokušajte da idete u krevet u isto vreme svake noći. Odustanite od vremena provedenog na Instagramu pre spavanja i izaberite, umesto toga, da pročitate nekoliko stranica knjige koju ste dugo želeli da počnete.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas