Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ољуштите ЈАЈЕ без муке: Трикови који ће вам помоћи у томе

Испробајте корисне савете

1681552591_jaja1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако их волите тврдо кувана јаја, можда ћете се борити и са овим проблемом. Љуска не жели да се одвоји од протеина, а цео процес понекад траје скоро исто толико времена као и само кување.

Да ли сте се икада запитали зашто је понекад тврдо кувано јаје лако ољуштити, а други пут претешко? Ово је одговор.

Можда звучи чудно, али разлог за проблеме са гуљењем је ... свежина јајета. Мало људи зна да што је јаје свежије, то ће бити теже ољуштити. Ако се лако скида, то значи да имамо посла са мало старијим јајима. Наравно, то не значи јести јаја са истеклим роком трајања.

Ово су савети за лакше љуштење јаја

Комадић љуске може да остане на јајету или ћете с јајета уклонити и више него што треба. Многи покушавају да усаврше чишћење јајета, али један корисник твитера је у томе дефинитивно првак. Наиме, он је поставио снимак у трајању од девет секунди на којем се види како стоји пред судопером са чашом и тврдо куваним јајетом.

Јаје ставља у чашу, која се напуни водом. Након тога, ставио је руку преко врха чаше и снажно је протресао. Јаје је извадио из чаше и показао како оно клизи из љуске.

Већина корисника је одушевљена овим триком, написавши да им је трик упалио. Међутим, било је и оних који су овом твитерашу упутили критике због непотребног коришћења воде. Један корисник тврди да тај трик пали само док је јаје још вруће, а вода хладна. Али, било је и оних који кажу како то није важно.

Савети

Немојте прекувати јаја. Онда ће се теже љуштити. Оно што је најгоре, приликом љуштења, заједно са љуском ћете скинути и делове беланцета.

Сипајте со у воду пре него што скувате јаја. Јаја ће се лакше љуштити, а со ће спречити да јаје, уколико љуска пукне током кувања, исцури, а уједно ће бити и укусније.

Старија јаја се лакше љуште. Избегавајте кување јаја истога дана када сте их и купили.

Наравно, постоје и друге методе.

Скувајте јаје у сланој води и оставите да се охлади. Хлађење можете убрзати ако јаје потопите у ледену воду. Такође, ако јајету разбијете љуску одмах након кувања, док је још вруће, оно ће се одвојити од љуске приликом хлађења, што ће олакшати љуштење.

Разбијте љуску на сваком крају јајета тако што ћете га благо лупнути о радну површину. На једном крају јајета налази се мехур са ваздухом који желимо да се разбије. Положите јаје на радну површину на бочну страну, притисните дланом и котрљајте га тако да обрнете цео круг око љуске. Потопите јаје у топлу воду и једним потезом руке скините целу љуску. За ово ће вам бити потребно само једна секунда.

- Када је јаје кувано, одспите купићу воду из посуде у којој се кувало. Посуду напуните хладном водом; идеја је да се јаје скупи, па ће се љуска скидати без кидања беланцета. Можете поклопити посуду са јајетом и енергично је протрести – када је отклопите, љуска ће бити поломљена на стотине делова и моћи ћете да је једноставно исперете са јајета.

- Убаците кашику између јајета и љуске и избаците јаје напоље; ово је јако брз метод, али је потребна вежба. Пазите да током процеса не оштетите јаје и пазите да вам јаје не одлети док то радите.

- У воду ставите 1 кашику сирћета како бисте олакшали љуштење.

Додајте соду бикарбону у воду у којој кувате јаја

"Ако морате да кувате веома свежа јаја, додајте пола кашичице соде бикарбоне у воду у којој их кувате", каже Харолд Мек Ги у књизи "Он Фоод анд Цоокинг".

Иако ће вода коју кувате са содом бикарбоном ширити јак мирис сумпора, љуска на јајима ће постати мека, пе ћете моћи да је лако ољуштите.

Према писању магазина "ПуреWоw" то се дешава због тога што сода бикарбона повећава пХ вредност воде, односно чини је мање киселом. То помаже да се смањи јачина мембрне која спаја љуску са беланцетом. Када ова веза постане слаба, љуска се јако лако скида.

На четвртину литра воде вам је потребно пола кашичице соде бикарбоне.

Куварица, Ема Лаперик, препоручује други начин и каже да у воду у којој се кувају јаја треба додати сирће.

"Љуска јајета је направљена од калцијум карбоната, а сирће раствара тај калцијум карбона", каже Хуан Силва, професор прехрамбене и научне технологије на Универзитету у Мисисипију.

Ник Корб, амерички кувар и аутор истоименог кувара каже да у воду треба додати пуну кашику сирћета, односно да на сваки литар воде иде по кашика сирћета.

Шта треба да знате да би вам ови трикови успели?

Вода у коју стављате јаја за кување мора да буде врућа. Ако јаја стављате у хладну воду која се загрева током кувања, љуска ће постати "жилавија" па ћете је теже ољуштити.

Било да користите сирће или соду бикарбону, да бисте омекшали љуску, потрудите се да јаја која планирате да кувате купите неколико дана раније. Свежа јаја се далеко теже љуште од оних која су мало старија.

Ољуштите јаја одмах после кувања, односно кад се мало прохладе. Кувана јаја која стоје у љуси постају тежа за љуштење и то са сваким сатом.

Направите ледену купку за јаја, односно напуните чинију ледом у који треба да сипате мало воде. У то потопите врућа, тек кувана јаја. Овај нагли спој врућег и хладног ће учинити љуску лако ломљивом и меканом, па ћете моћи да их лако ољуштите.

Пробушите рупицу на дну јајете пре него што почнете да га кувате, тако правите излазни пут за вазух који се шири у јајету док га кувате. Усмеравање ваздуха чини да јаје унутар љуске постане глатко и да мање пријања за унутрашње зидове љуске.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas