Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Особине које се чешће срећу код ИНТЕЛИГЕНТНИХ ЉУДИ: Да ли препознајете неке од њих код себе?

Неке особине са овог списка ће вас изненадити

1671624578_shutterstock_415099753.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Особе с високим коефицијентом интелигенције деле доста заједничких црта личности. Неке од њих су логичне, а неке од ових особина могле би да вас изненаде.

Читање

Многи паметни људи воле да се изгубе у доброј књизи. Осим тога, доказано је да само читање повећава интелигенцију.

Скромност

Дуннинг-Кругеров ефект говори да су најкомпетентнији ученици потценили своју компетенцију јер су сматрали да су задаци лаки, док су мање компетентни ученици увелико преценили своју компетенцију.

Псовање

Постоји уобичајена заблуда да они који пуно псују имају ограничен речник. Студије су, међутим, показале да псовање заправо може показати интелигентнију употребу језика, као додатну црту коју артикулисани говорник може користити за максимизирање ефикасности комуникације.

Прочитајте још: Остала је затечена: Писмо које је прочитала од сина натерало јој је сузе на очи

Емпатија

Дуго су стручњаци коефицијент интелигенције и емоционалну интелигенцију сматрали одвојенима те је постао стереотип да паметним људима недостају друштвене вештине. Али новије студије показале су да људи с високим ИQ-ом такође показују висок ЕQ, посебно у погледу емпатије. Високоинтелигентни појединци добро су усклађени с потребама и осећањима других и понашају се на начин који је осетљив на те потребе. Обично су јако заинтересовани за више учења о људима.

Самоконтрола

Студије показују да они с вишим ИQ-ом могу боље обуздати импулсе, обично имају и бољи смисао за планирање и циљеве и промишљени су. Учесници испитивања с вишим ИQ-ом показују већу суздржаност.

Знатижеља

Показивање незаситне знатижеље повезано је с високим ИQ-ом, што има смисла јер је у складу са страшћу за учењем.

Самоћа

Студија из 2016. објављена у Бритисх Јоурнал оф Псyцхологy сугерише да паметнији појединци имају мање задовољства од дружења него већина људи. Они уживају у својој самоћи.

Размишљање изван оквира

Многи интелигентни људи сматрају се чуднима или арогантнима јер имају тенденцију да крше или мењају правила, обрасце размишљања и традиције. Али тако проналазе најбоља решења.

Неред

Неуредан радни сто некада је био знак претрпаног ума, али новија истраживања сугеришу да је у питању нешто супротно. У истраживачком пројекту из 2012. холандског Универзитета Гронинген откривено је да људи интелектуално напредују у претрпаном окружењу, а неорганизованост тера мозак да се више усредоточи.

Прочитајте још: Прст на ком носите ПРСТЕН може рећи много о вама: Отрива ваш карактер и жеље за којима тежите

Пажљиви

Према психолозима, ради се о томе како мозак обрађује информације, а високо интелигентни људи проводе више времена заокупљени оним што посматрају него ониме што презентују.

Креативност

Лако је мислити да су интелигенција и креативност одвојене јер њима управљају супротне стране мозга. Али, заправо, они с високим ИQ-ом користе оба квалитета заједно како би постигли своје циљеве. Чак је и Алберт Ајнштајн рекао да је машта важнија од знања: ‘Јер знање је ограничено, док машта обухвата цео свет, подстичући напредак, рађајући еволуцију’.

Ноћна сова

Касноноћни и каснојутарњи стил живота често се сматра антитезом успеху, али неки психолози сугеришу да интелигентнији међу нама могу да помере своје биолошке сатове како би лакше постигли личне циљеве.

Границе

Многи извори кажу да су интелектуалци заправо најбољи у признавању својих граница. То је повезано са знатижељом, јер признати да нешто не знате постаје лакше када истински желите да учите.

Отворен ум

Каже се да су они с вишим ИQ-ом спремнији за нове идеје. То је ђеломично због чињенице да неће прихватити ствари здраво за готово и радије ће најприје погледати доказе са свих страна. Тек након што им се предочи разнолик избор мишљења, високоинтелигентни појединци одлучују сами.

Верују сопственом расуђивању

Међутим, након што донесу мишљење, интелигентни људи вероватно неће бити поколебани. Они су већ направили промишљен и прорачунат избор и остају при њему.

Мачке

Док су они са псима вероватније активни и друштвени, неки психолози сугеришу да они с мачкама имају виши коефицијент интелигенције уз већу интровертност и осетљивост.

Духовитост

Истраживачи са Универзитета у Новом Мексику 2011. открили су да писци комедија имају високе резултате вербалне интелигенције, а накнадна студија показала је исто код станд-уп комичара.

Црни хумор

Студија из 2017. је показала да они који постижу више резултате на тестовима вербалне и невербалне интелигенције највероватније уживају и разумеју црни хумор.

Великодушност

Неки психолози сугерише да људи с вишим коефицијентом интелигенције више дају јер уопштено имају веће ресурсе те могу очекивати да ће касније повратити оно што су дали и више су забринути за јавно добро и заједничку корист.

Прочитајте још: Како се пише: И ТЕ КАКО или ИТЕКАКО, пример који мучи многе

Разговарају сами са собом

Супротно идеји да је то знак лудила, причање са самим собом заправо се сматра знаком високог коефицијента интелигенције и корисном мисаоном техником за јачање памћења.

Анксиозност

Нажалост, висок степен анксиозности повезан је с високим стопама ИQ-а, посебно са забринутошћу око друштвених ситуација. Али то није чињеница, само могућа веза.

Прворођени

Студија норвешког Националног института за здравље сугерише да су најстарија деца обично паметнија. Не због њихових гена, већ због начина на који су одгојени.

Прилагодљивост

Недавна психолошка истраживања сугерирају да интелигенција овиси о способности мијењања властитог понашања како бисте се учинковитије носили с околином, доноси МСН.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas