Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОТКРИЋЕ КОЈЕ МЕЊА СВЕ! Археолози у Турској пронашли остатке ТРОЈАНСКОГ КОЊА!

Археолози који врше ископавања у Турској, на месту историјског града Троје на брдима Хисарлика, открили су велику дрвену конструкцију за коју верују да су остаци легендарног тројанског коња

1628592382_arheolozi.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Ископавања су открила остатке десетине јелових дасака и греда дужине до 15 метара који су састављени у необичном облику, што је навело стручњаке да посумњају да припадају Тројанском коњу, преноси "Грик репортер".

Већина научника сматра да је тројански коњ митска грађевина и обично се повезује са Хомеровим еповима "Илијада" и "Одисеја".

Прича о Тројанском коњу односи се на сам крају рата, као део стратегије да се заузме Троја и потпуно победи у сукобу, а причу о њему најистакнутије приказује Вергилије у "Енеиди", тексту из времена Августове владавине у Риму.

Историчари сугеришу да је антички писац користио слику коња као аналогију за ратну машину, или чак можда за природну катастрофу.

Пронађена структура одговара опису Вергилија, Августа и Квинта из Смирне, тако су археолози почели да верују да ово откриће заиста јесу остаци лукаве стратегије који су Грци користили за освајање древне Троје.

Још једно откриће које поткрепљује тврдње археолога је оштећена бронзана плоча са натписом „За повратак кући, Грци посвећују ову понуду Атини“, која је пронађена на локалитету, а и Квинт из Смирне се позива на одређену плочу у својој епској песми „После Хомера“.

Двоје археолога који воде ископавања, професори Универзитета у Бостону, Кристин Морис и Крис Вилсон, кажу да су у великој мери уверени да је ова структура заиста повезана са легендарним коњем и да су сви досадашњи тестови само потврдили њихову теорију.

- Сви тестови датирања угљеника и друге анализе сугеришу да дрвени комади и други артефакти потичу из 12. или 11. века пре нове ере, што се подудара са датумима које су многи древни историчари, попут Ератостена или Прокла, навели за период Тројанског рата - каже професорка Морис.

Она је нагласила да не жели да звучи превише самоуверено, али да је прилично сигурна да се ради о открићу делова Тројанског коња јер се и други докази попут њиховог састава подударају са описима из многих извора.

                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas