· · Komentari: 0

OTKRIĆE KOJE MENJA SVE! Arheolozi u Turskoj pronašli ostatke TROJANSKOG KONJA!

Arheolozi koji vrše iskopavanja u Turskoj, na mestu istorijskog grada Troje na brdima Hisarlika, otkrili su veliku drvenu konstrukciju za koju veruju da su ostaci legendarnog trojanskog konja

1628592382_arheolozi.JPG
Foto: Printscreen Youtube

Iskopavanja su otkrila ostatke desetine jelovih dasaka i greda dužine do 15 metara koji su sastavljeni u neobičnom obliku, što je navelo stručnjake da posumnjaju da pripadaju Trojanskom konju, prenosi "Grik reporter".

Većina naučnika smatra da je trojanski konj mitska građevina i obično se povezuje sa Homerovim epovima "Ilijada" i "Odiseja".

Priča o Trojanskom konju odnosi se na sam kraju rata, kao deo strategije da se zauzme Troja i potpuno pobedi u sukobu, a priču o njemu najistaknutije prikazuje Vergilije u "Eneidi", tekstu iz vremena Avgustove vladavine u Rimu.

Istoričari sugerišu da je antički pisac koristio sliku konja kao analogiju za ratnu mašinu, ili čak možda za prirodnu katastrofu.

Pronađena struktura odgovara opisu Vergilija, Avgusta i Kvinta iz Smirne, tako su arheolozi počeli da veruju da ovo otkriće zaista jesu ostaci lukave strategije koji su Grci koristili za osvajanje drevne Troje.

Još jedno otkriće koje potkrepljuje tvrdnje arheologa je oštećena bronzana ploča sa natpisom „Za povratak kući, Grci posvećuju ovu ponudu Atini“, koja je pronađena na lokalitetu, a i Kvint iz Smirne se poziva na određenu ploču u svojoj epskoj pesmi „Posle Homera“.

Dvoje arheologa koji vode iskopavanja, profesori Univerziteta u Bostonu, Kristin Moris i Kris Vilson, kažu da su u velikoj meri uvereni da je ova struktura zaista povezana sa legendarnim konjem i da su svi dosadašnji testovi samo potvrdili njihovu teoriju.

- Svi testovi datiranja ugljenika i druge analize sugerišu da drveni komadi i drugi artefakti potiču iz 12. ili 11. veka pre nove ere, što se podudara sa datumima koje su mnogi drevni istoričari, poput Eratostena ili Prokla, naveli za period Trojanskog rata - kaže profesorka Moris.

Ona je naglasila da ne želi da zvuči previše samouvereno, ali da je prilično sigurna da se radi o otkriću delova Trojanskog konja jer se i drugi dokazi poput njihovog sastava podudaraju sa opisima iz mnogih izvora.

                              Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.