Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСКРЕНО

Откривена тајна: Ево како је славни Момо Капор освојио супругу

Прошлог месеца отворена је изложба Моме Капора „Најлепше приче“ у Дому војске и траје до 6. новембра, а улаз је бесплатан

1633355862_kapor.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен /БН
Oglas

О изложби слика, једног од најпознатијих српских писаца и сликара, Љиљана Капор, председница задужбине „Момо Капор“ и његова супруга разговарала у емисији „Викенд на К1“.

Прочитајте још: Мајка тера седмогодишњег сина да плаћа кирију и рачуне: "Мора да научи вредност новца" (ВИДЕО)

- За Мому је прича била најважнија ствар у животу, говорио је да се свака прича плаћа животом и да мора да буде истинита да би се у њу веровало. - Љиљана је открила како је дошло до прелепог наслова изложбе - Слика је једна прича за себе и свака слика је за неког најлепша, тако да су то „Најлепше приче“ Моме Капора.

Свих 40 изложених слика су из приватних колекција, а чак више од 20 нису биле доступне јавности до сада.
 
- Најдраже ми је кад видим како посетиоци излазе дирнути, озарени, са дивном енергијом. Многи од њих нису ту први пут, а опет се изнова изненаде Моминим сликама. – Поносна је Љиљана Капор

 Момо Капор остао упамћен пре свега као писац

- Он је завршио Академију и увек је илустровао своје текстове, али дефинитивно је у дужем периоду био познатији као писац, зато што кад је био млађи није имао изложбу у Београду. Углавном је излагао у свету, највише у Њујорку, тамо је живео од продаје слика. У Женеви је његова изложба била проглашена догађајем месеца. Тек је пред крај живота своје читаоце полако уводио у то да је он сликар, па је имао неколико великих изложби у Београду.

Љиљана је испричала шта је прво учинила како би Момо остао упамћен

- Када је Момо умро направила сам ретроспективу са више од 60 слика. Било је много посетилаца и баш тада сам схватила колико су људи били запањени - откуд то да Мома слика.

Како је Момо Капор освојио своју супругу?

- Била сам стјуардеса и он би причао „На једном лету за Њујорк видео сам стјуардесу, а пошто сам се плашио лета упитао сам је да ли би ме држала за руку. Она ме је ухватила за руку и држала до краја живота.“ - Љиљана је након ове романтичне приче, баш у Момином духу онда испричала како су се стварно упознали. 

– Пришао ми је у Кнез Михајловој, представио се и онда одрецитовао део из „Малог принца“ када лисица прича са Малим Принцом... Поново би ме освојио – признала је Љиљана.

Открила је када га је Мирослав Крлежа назвао „српски Чехов“ 

Бела Крлежа, глумица и супруга Мирослава Крлеже купила је Момину слику за пуно пара. Када је Мома то чуо, отишао је у цвећару са свом том сумом новца и рекао да хоће руже. Продавачица га је упитала: „Господине оволика пара за букет?“ Само је потврдио и дао адресу. Када је усхићена Бела показала велики букет Крлежи и рекла ко јој га је посало, он јој је одговорио: „Баш ти је послао онај српски Чехов.“

- Цео дан је био у ципелама, које би увек ујутру изгланцао. У шали је Београд назвао нискобуџетни Њујорк. У принципу ми смо живели од слика, најсрећниј је био кад их прода. Кроз кућу нам је прошла историја уметности и књижевности Југославије и света. Био је скроман, није правио мистификацију од свог посла. За писање или сликање вам је потребно пет живота, а он је свој један дао за те две уметности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas